Până să vorbim despre ce vor bărbații…

eunou
Link-uri sponsorizate

… ar fi util să vorbim despre cum facem să creștem bărbați!
Pentru că, vedeți dumneavoastră, mi se pare că de aici pleacă totul-de la parenting!

De la acele softuri pe care părinții le instalează în interioarele fizice și mentale ale copiilor lor, astfel încât ulterior, când vor atinge vârsta adultă, să putem să îi numim bărbați.
Din acest punct de vedere, sper că sunteți de acord cu mine, trebuie ca pe softurile respective să scrie cu litere mari: COPII/băieți FERICIȚI!

Ce înseamnă asta?
Copii care sunt ascultați, înțeleși, sprijiniți, direcționați în momentele de impas, motivați, iubiți, însoțiți în drumul lor de explorare a lumii; copii cărora nu li se pun piedici și bariere, copii care cresc în spiritul binelui, cu valori, principii solide, dar și cu joacă, bucurie și curiozitate!

Asta ar trebui să urmărească orice părinte!
Dacă vrem ca ulterior să putem vorbi despre bărbați (și nu cred că aș exagera deloc dacă aș extrapola asta și în cazul femeilor, nu?).

Altfel, câtă vreme părinții sunt: critici, exigenți sau punitivi, șansele ca progeniturile lor să fie copii vulnerabili-adică să aibă mesajul: ‘nu pot’, ‘nu sunt în stare’, ‘nu mă voi descurca singur’, sunt foarte mari.

Iar de aici, variantele negative se deschid ca un evantai imens. Cu cât vulnerabilitățile sunt mai mari, cu atât șansele ca acei copii să dezvolte mecanisme de coping precum: evitare, predare sau supracompensare, cresc.

Și, evident, șansele ca ei să ajungă bărbați, adică adulți sănătoși, se reduc!
Simplu, nu credeți?
Și cu sens.

Cu cât adultul este mai rănit, cu atât va avea tendința să facă ceva cu asta.
Fie va prelua rolul dominant de la părinți, fie va fi un adult pasiv și supus, fie va fi un judecător aspru, fie un adult violent, fie se va refugia în alcool droguri, jocuri de noroc etc…

Nici vorbă de adult sănătos.

Acum, haideți să vedem cum arată adultul ăsta sănătos, adică bărbatul.
În primul rând se află într-o profundă cunoaștere de sine.
Se știe bine!
Știe care sunt calitățile sale, carte sunt defectele, este deschis spre interacțiune, știe să-și asume o greșeală, dar și o decizie, este suportiv cu partenera lui, ascultă, înțelege, oferă soluții atunci când i se cer, este deschis spre a primi și oferi iubire, este curios, jucăuș și nu ezită să caute soluții, în loc de vinovați.

Astea sunt câteva calități!
Pe lângă cele două de bază, calități despre care am insistat în cartea ‘Femeile inteligente vorbesc pe limba barbatilor’: bunătatea și integritatea!

De la aceste două calități pornesc toate celelalte, ca o piramidă!

Vedeți? Este impropriu să vorbim despre ceea ce-și doresc bărbații, câtă vreme nu pornim de la fundație, de la ce facem ca să-i ajutăm să ajungă acolo….
Altfel, nu facem decât să ne zbatem în lamentări, în critici și comentarii, refuzăm să privim dincolo de aparențe, refuzând să vedem erorile de soft.

Un bărbat se construiește pe fundația băiatului fericit, iar acest băiat fericit este construit cu sprijinul a doi adulți sănătoși.
Iar pentru asta, dragi prieteni, e nevoie de o privire serioasă în oglindă!

Link-uri sponsorizate

Comments