Stomatologie în pandemie-siguranță sau risc?

eunegru
Link-uri sponsorizate

Cât de sigur este să mergi la dentist în pandemie?
Sunt sigur că mulți dintre voi și-au pus această întrebare.

A trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei, am stat închiși câteva luni bune și mi-e teamă că problemele stomatologice ale oamenilor nu prea au ținut cont de aceste restricții.
Drept urmare, am vorbit cu Irina Gavriluț de la New Dental Clinic pentru a afla cât de sigur este să mergi la dentist în pandemie și ce s-a întâmplat în anul care a trecut.

Ce ar trebui să știe oamenii? Cât de sigur este să mergi la dentist zilele astea?
Irina Gavriluț: La început, dacă îți aduci aminte, au circulat tot felul de zone de risc, dentistul și sălile de fitness fiind primele.

Noi eram primii din mai multe considerente. Virusul este cantonat în zona cavității bucale și se transmite prin aerosoli, iar aici se lucrează cu acești aerosoli. Turbina are un sistem de răcire, iar acei stropi sunt aerosoli. De aceea am fost și închiși, din punctul meu de vedere abuziv, pentru că fiind o profesie medicală știm să ne protejăm.
irina
Ne-am protejat atâția ani de zile de tot felul de boli care circulă dintotdeauna, am purtat mască mereu… Am fost închiși două luni pentru că eram fruntași în categoriile de risc, însă americanii spun că rata de infectare în cabinete este de 1%, adică forțe puțin, ceea ce înseamnă că medicii stomatologi fac ceva bine: triajul, refuzul sau temporizarea pacientului simptomatic etc…

Cum îți dai seama de simptome? Nu mai spun că mulți nu vorbesc despre ele.
Irina Gavriluț: Recunoști un pacient care nu se simte bine. Tusea nu ai cum să o ascunzi, febra la fel… Noi facem un prim triaj la telefon, când ești întrebat dacă ai călătorit sau ai simptome de răceală. Gripa clasică s-a transmis mult mai puțin anul acesta tocmai pentru că s-a purtat mască. Apoi se face triajul la clinică: ți se ia temperatura și completezi un document pe proprie răspundere. În general lucrăm cu oameni de bună credință, deci nu pot spune că au fost probleme.

Apoi se ajunge în cabinet, unde singura persoană fără mască este pacientul. În rest, toată lumea poartă mască. Avem măști profesionale, purtăm până la 3 măști suprapuse sau măști FFP2 sau 3, care să ne protejeze și să reducă transmiterea.

Eu nu mă simt în pericol, pentru că triajul funcționează, echipamentele de protecție funcționează, studiile arată asta, deci nu ar trebui să mai fim închiși.

Ai observat o anumită reticienta în rândul pacienților?
Irina Gavriluț: În clinica noastră nu s-a întâmplat acest lucru. Am avut chiar și o supra -aglomerare după lockdown, pentru că s-au acumulat mai multe lucrări. Au diferit, însă, puțin categoriile. anul trecut: vara, tratam mai mulți români care lucrau în străinătate; iar cei care plecau iarna, și-au redirecționat veniturile spre stomatologie.

Nu știu ce se va întâmpla de aici înainte.
Noi vom fi oricum la dispoziția pacienților.

Sper doar că dacă ne vor închide din nou, să restabilească ce înseamnă urgență dentară, pentru că în lockdown au greșit și nu poți să lași oamenii cu dureri dentare fără ajutor.

Link-uri sponsorizate

Comments