Ce tipar mental are relația ta?

Te-ai întrebat vreodată ce tipar are relația ta?

La tiparul mental mă refer.

Ai stat măcar o secundă să te întrebi cum e relația ta? E ceva ce merge de la sine sau ceva care crește prin implicare și prin cultivarea abilităților partenerilor?
Ia-ți 5 minute și gândește-te la asta. Este foarte important!

Și o să-ți spun și de ce. Carol Dweck - profesor la Stanford University - susține că există două tipuri de construcție mentală: fixă și de creștere, adică fixed mind-set și growth mindset.

Diferențele dintre cele două sunt majore. Iar dacă le transpui în zona relațiilor, poți obține rezultate și concluzii interesante.

Spre exemplu, cei care au un tipar mental de creștere nu se tem de provocări și nici de eșecuri. Ei se folosesc de eșec pentru a vedea ce au greșit și ce pot dezvolta pentru a putea face mai bine data viitoare. Ei sunt inspirați de ceea ce se întâmplă în viețile lor.

În zona relațiilor, vorbim despre oameni care nu cred că iubirea este ceva ce vine de la sine, ci ceva care se construiește - cu implicare, apreciere, respect, încredere etc...

Dincolo, cei care au un tipar mental fix cred că iubirea este suficientă. De parcă te învață cineva vreodată ce înseamnă asta. Ei se tem de eșec, trăiesc în frică, dar nici nu cred că o relație se construiește, ceea ce înseamnă că nu sunt dispuși să se implice prea mult. Aici vorbim despre un tipar mental rigid. Ce înseamnă asta? Că reacția la tensiune nu va fi cea mai bună. Ba, mai mult, puși în fața crizelor - iar crizele sunt inerente în viața de cuplu - cei cu tipar mental fix au tendința să se retragă și să renunțe, nicidecum să încerce să vadă cum pot să facă mai bine.

Cei cu tipar mental de dezvoltare, își văd erorile, dar nu fug de ele, ci încearcă să le rezolve. Ceilalți, le văd, dar fug de ele sau încearcă să le acopere... cu aparențe.

Cei cu tipar mental de dezvoltare înțeleg că o relație înseamnă colaborare și conlucrare... echipă. Ceilalți se tem de probleme și sunt mai tentați să sară gardul atunci când lucrurile se strică sau se complică, decât să caute soluții.

Tiparele mentale fixe sunt dominate de rușine. Ce înseamnă asta? Că atunci când apar situații de tensiune, întâi apare rușinea și apoi, de multe ori, reacțiile violente.

Sentimentul de vină poate apărea și în tiparul mental de dezvoltare, însă nu este ceva rău. Chiar deloc. În schimb, în loc să reacționezi violent, îți găsești resursele pentru a merge mai departe spre ceva constructiv.

Acum să revenim la relații și să luăm un caz concret - să spunem că într-un cuplu apare o problemă - un copil!

Ce înseamnă apariția unui copil? Mama nu mai are timp de nimic, este stresată și obosită mai tot timpul. Mai poate veni ceva de la sine? Nu prea!
Ei bine, un tipar mental fix duce la tensiuni. Un tipar mental de dezvoltare generează soluții.

Pe parcursul celor două luni de emisiune am văzut mai multe cupluri. De fiecare dată, dar de fiecare dată, cele cu tipar de dezvoltare zâmbeau mult, priveau viața cu bucurie, găseau soluții imediat; iar cele cu tipar fix se raportau fie la divinitate - deci își proiectau soluțiile/așteptările în exterior -, fie credeau că dacă se iubesc este suficient, chiar dacă în ochii lor se citea resemnare și, de ce nu, suferință.

Drept urmare, te întreb din nou: te-ai întrebat de tip de construcție mentală ai tu? Dar relația ta?

Ia gândește-te cum ar fi să încerci să formezi o relație din ambele tipare? Greu, nu crezi?

Fă acest exercițiu: gândește-te la relația ta și vezi unde te încadrezi? În zona fixă sau în zona de dezvoltare?

Chiar sunt curios să văd răspunsurile voastre!

Foto Credit: catholicmatch.com/