M-aș lua la trântă cu o relație!

unsecure1
Link-uri sponsorizate

‘Nu mai vreau doar sex. Cred că sunt gata să mă iau la trântă cu o relație. Să las de la mine din nou, să îi suport tabieturile și nebuniile. Ce mă sfătuiești să fac?’, mi-a scris ieri o doamnă.

– În primul rând, pui mâna și îți schimbi abordarea! Dacă o păstrezi pe asta, mai bine rămâi singură, i-am răspuns eu.

‘Cum adică să-mi schimb abordarea? Crezi că greșesc cu ceva?’, a replicat ușor contrariată.– Da, toată abordarea este eronată. Ia încearcă să îți spui așa: sunt gata pentru o relație senzațională cu un om minunat. O relație în care bucuria să fie cuvântul de bază și în care să putem face ceea ce ne dorim… împreună. Crezi că poți?

‘Mai există oameni de genul ăsta?, m-a întrebat ea.

– Dacă vrei să existe, sigur. Totul ține de modul în care vezi lumea. Alint sau nu, dacă spui că ești gata să te iei la trântă cu o relație, îți programezi din start să te lupți, deci să nu meargă. Asta vrei? Să suferi? Mie așa îmi pare…

‘Nuuu… dar nu cred că există relații lipsite de compromis’.

– Și cine spune că e ceva rău. O relație înseamnă armonizare, negociere, deci compromis. E firesc să fie așa, pentru că iei două universuri și formezi unul comun. E normal să existe și puncte de apropiere, dar și diferențe. Dar nici asta nu e obligatoriu ceva rău.

Te poți bucura chiar și de diferențe, câtă vreme ești dispusă să le accepți. Dacă pleci la drum cu ideea că va fi nasol, crede-mă, va fi de 3 ori mai rău. În plus, tu pleci la drum cu ‘dacă’, deci cu nesiguranță, așa că grija ta nu va fi ca relația să meargă, ci să nu suferi sau să fii mereu în gardă.

‘Păi și? Cum să fac?’

Să umbli la încredere. Spre exemplu, cum crezi că e universul? Bun sau rău? Crezi că sarcina lui este să-ți facă viața frumoasă sau nașpa?

‘Nu m-am gândit!’

Păi poți să începi cu asta. Gândește-te, ce fel de partener vrei să-ți scoată în cale universul? Unul cu care să te lupți mereu? Unul cu care să-ți exerciți puterea? Unul cu care să te iei de gât? Sau unul cu care să te armonizezi și alături de care să crești frumos?

În funcție de scenariul pe care îl creionezi… cam asta vei primi. Zilele trecute am văzut o chestiune foarte mișto. Spunea așa: ‘Sarcina ta este să fii cel mai bun instrument prin care universul se desfășoară’. Mi-a plăcut mult asta.

În traducere, ar însemna că înainte să-ți dorești să intri într-o relație, n-ar fi rău să te întrebi ce fel de parteneră ești tu? Una iubitoare și dornică să construiască frumos? Sau una combativă și dornică să-și exercite puterea în cuplu?

‘Nu mă așteptăm să-mi dai atât de multe lucruri la care să mă gandesc’, mi-a scris ea.

Nu sunt așa multe, însă este important să ne scriem filmul vieții, filmul relației pe care ne-o dorim. În momentul în care credem că universul este prietenos, viața noastră se schimbă și apar și resursele necesare pentru a obține ceea ce ne dorim.

Nu ți se pare că pierdem prea mult timp în zona disperării? Nu ți se pare că suntem prea încrâncenați? Hai să încercăm să ne relaxăm puțin. Însă pentru asta este obligatoriu să avem grijă de unghiul din care vedem viața.

‘Asta sună a psihologie pozitivă. Și am citit undeva că e o prostie’, mi-a scris ea încercând o eschivă.

Știu acel text al lui Osho. Numai că psihologia pozitivă nu înseamnă ceea ce scrie acolo. Psihologia pozitivă nu te ajută să-ți elimini emoțiile negative. Asta e o prostie. Nu, psihologia pozitivă te ajută să te folosești de ele pentru a putea vedea partea plină a paharului. Repet, tu decizi ce fel de partener vrei. Dacă pleci la drum cu ideea de nașpa, mi-e greu să cred că vei găsi un om cu care să rezonezi și cu care să construiești. Mai degrabă ai mari șanse să apară unul care îți va confirma neîncrederea în relații. Adică unul care să te țină pe ghimpi non-stop. Însă, crede-mă, tu l-ai chemat! De aia tot spun: grijă mare cum provoci universul.

Și nu uita, o relație înseamnă încredere, iar asta se construiește cu respeect. Așa că sfatul meu ar fi să te concentrezi pe valori comune, nu pe luptă. Toate cuplurile fericite pe care le-am cunoscut până acum aveau în comun valori și scenarii de viață comune.

Sigur că există și suișuri și coborâșuri. Însă atunci când valorile sunt puternice, treci mai ușor, pentru că înveți să cultivi empatia, aprecierea, iertarea, recunoștința. Sunt 4 piloni extrem de importanți ai oricărei relații de lungă durată. Fără ăștia vei claca pe parcurs.

‘O să încerc să schimb. Să vedem ce iese’, mi-a scris ea.

Succes. Chiar nu ai nimic de pierdut.

Foto Credit: relrules.com/

Link-uri sponsorizate

Comments