Profilul abuzatorului modern

abuser11
Link-uri sponsorizate

Ieri, în timpul live-ului de prânz, am vorbit despre abuzatorul modern.

Împreună cu colegul de emisiune – psihologul Eduard Puiu – am încercat să creionăm un portret al abuzatorului modern.

V-am promis că voi face asta și în scris, astfel încât să vedeți mai bine dinamica abuzului. Știu că pentru unii poate fi deranjant, însă abuzul nu este o excepție, ci o regulă. Dovada? Zecile de cazuri care vin către emisiunea la care particip la Antena 1 și zecile de mesaje pe care le primesc zilnic.

Vă propun să începem:

1. Momentul 0
Mi se pare cel mai important! De aici pleacă totul, de la întâlnire. Când apare abuzatorul? Atunci când în zona ta emoțională există o tulburare, o breșă! Fie a fost vorba despre o despărțire dureroasă, de pierderea unei persoane dragi, de divorțul părinților etc… vorbim despre o vulnerabilitate emoțională.

Sfatul nr 1 – în perioadele de tumult emoțional încercați să stați departe de posibilele ‘partide’ care apar în viață voastră. Oamenii ăștia vor fi soluții la problema voastră, nicidecum parteneri. Așa apare abuzatorul în peisaj. Este terenul care îi convine cel mai mult.

2. Pasul 1
Este șarmant, deștept și implicat. Pare că te înțelege, vine cu soluții, te sprijină emoțional. Ba, mai mult, te ridică din punct de vedere emoțional. Rezultatul? Te îndrăgostești de el! Pare prințul din povești. În lume se mândrește cu tine, te face să te simți urcată pe cel mai strălucitor piedestal.

Grijă mare! Este doar o iluzie!

3. Semnalul 1
Pe tot fondul ăsta de nori roz și de implicare, abuzatorul face prima greșeală – te sufocă cu complimente, îți spune că ești femeia vieții lui, că nimeni nu a fost ca tine etc… Vrăjeli de astea. Fiind o persoană cu emoționalul zdruncinat, e posibil ca vrăjeala asta să ți se pară flatantă.

Stop! Frână!

Gândește-te o secundă: pe ce se bazează când îți spune toate astea? Nu te cunoaște deloc!

Ei bine, cam asta fac abuzatorii – se cațără pe tine, te acoperă cu bine. Motivul? Nu vor să-i vezi cum sunt de fapt. Iar când vei fi maxim de îndrăgostită… va fi târziu!

4. Pasul 2 – deconstrucția socială
În momentul în care vede că ți s-au înroșit urechile după el, abuzatorul începe să-și arate colții. Cum? Începe să-ți taie legăturile cu lumea din jur: familie, prieteni, colegi. Începe deconstrucția socială. Îți spune că ești prea mișto pentru cercul tău de prieteni. Că ei nu te merită. Că el este ceea ce-ți trebuie. Că familia ta îți vrea răul. El se pricepe de minune la manipulare, iar tu nu ești sus din punct de vedere emoțional.

SFAT 2 – Atunci când simți că ți se taie legăturile cu societatea… pleacă! Rapid! Fără explicații. Motivul? Este științific – s-a dovedit faptul că cele două elemente care ne prelungesc viața sunt: conexiunile sociale și calitatea relațiilor pe care le avem. Ține minte asta! Nu există un motiv sănătos pentru ca cineva să-și dorească să-ți taie aceste lucruri.

5. Gelozia și restricțiile
Este un pas asociat cu deconstrucția socială. Și face introducerea în procesul de devalorizare! Iar aici tu joci rolul de victimă. Omul devine brusc gelos și începe cu bănuieli și scenarii tocmai pentru a-ți arăta faptul că trebuie să te lași total pe mâna lui, nefiind capabilă să vezi răul din jurul tău. Dacă începi să protestezi, abuzatorul trece la amenințări. Fie te amenință direct, fie îți amenință familia. Iar nivelul de agresivitate crește. Ești deja în colivie, pe același piedestal pe care te aflai la început, numai că acum ai gratii de jur împrejur. Gratii emoționale. Abia acum le vezi!

6. Jur că nu mai fac
Dacă încerci să pleci… și se întâmplă, va veni în genunchi după tine. Îți va promite cu cerul și pământul că nu te va mai agresa – verbal sau fizic. Să nu care cumva să-i cedezi. Nu faci altceva decât să-l provoci să-și îmbunătățească tehnicile de a te distruge. Și mai mișto este că te simți vinovată de tot ce se întâmplă – iar asta face parte din jocul lui.

Deja, dacă ai ajuns în punctul ăsta, viața ta e un coșmar, iar emoționalul tău este într-o stare mai proastă ca în momentul 0, adică atunci când l-ai cunoscut pe el.
Legăturile cu exteriorul sunt tăiate – prietenii nu te mai cred, familia nu te mai ia în serios… ești singură… la mâna lui!

Înțelegeți mecanismul?
L-am văzut în absolut toate cazurile de abuz, atât la ‘Totul pentru dragoste’, cât și aici, pe blog. Este un tipar pe care îl recunoști imediat. E suficient să pui două întrebări, să punctezi primele 2 etape și vei cunoaște exact cum s-a desfășurat mai departe povestea.

Ce e de făcut?
Atunci când aveți o situație emoțională vulnerabilă, apelați la un specialist! Încercați să vă echilibrați! Și apoi căutați un partener… dacă asta vă trebuie. Nu căutați sprijin unde nu e cazul. Și nu vă grăbiți. Este cel mai important lucru.

În mai toate cazurile de abuz, durează maximum 1 an de la momentul 0 și până când violențele apar în mod evident. Iată încă un motiv pentru care este important să țineți cont de conceptul de slow love – adică să aștepți 2 ani înainte să iei decizii de finalitate (căsătorie, copii etc) – ai timp să îl vezi! Iar el nu are timp să aștepte atât!

Cam așa arată profilul abuzatorului modern.
Sper să vă ajute.
Aștept completări și păreri de la voi.

Foto Credit: learningtosubmit.wordpress.com/

Link-uri sponsorizate

Comments