Are dreptate Kain Ramsay: 'Dacă relația ta nu te complimentează, atunci te costă!'
Tu ce alegi? O relație care să te complimenteze, adică o relație sănătoasă sau una care să te coste, deci o relație toxică?
Totul ține de alegerea ta! Totul! Nimeni nu te obligă să stai într-o relație care te distruge. Nimeni nu te obligă să înghiți toate mizeriile posibile sub masca iubirii.
Tu alegi să faci toate lucrurile astea. Dă-mi voie să te întreb: îți asumi nota de plată?
Care este diferența dintre o relație care te complimenteaza și una care te costă?
Prima îți aduce plus de valoare în viață, iar cealaltă îți ia ceva valoros de la viață: timp, emoții, stimă de sine, resurse. Dacă vrei, ia-o cât se poate de pragmatic: prima îți aduce un câștig pe toate planurile, iar cealaltă te costă pe toate planurile.
Acum, atunci când intri într-o relație trebuie să te întrebi: care este obiectivul? Care este adevărul tău? Care este motivul ăla profund care te-a mânat în relația respectivă?
Nevoia de a umple un gol? Dorința de a avea și tu pe cineva? Nevoia de a fi iubit/ă? Dorința de a construi ceva durabil? Teama de singurătate? Căutarea unor soluții de ieșire dintr-un impas? Dorința de a crește din punct de vedere uman?
În funcție de răspuns, vei putea afla mai ușor de ce relația nu a ținut! Am mai spus-o și o repet - ca să vezi de ce o relație nu a ținut, trebuie să afli de ce a început! Adică trebuie să-i afli adevărul.
Mai deunăzi, cineva m-a întrebat ce părere am despre poliamorie? I-am spus că nu sunt nici pro nici contra, însă mă pot pronunța doar după ce aflu adevărul fiecărui individ care este angrenat în acest gen de relații. Abia după ce cunosc motivele profunde care îl/o mână în direcția aia, abia atunci mă pot pronunța. La fel și la relațiile monogame, fie hetero sau homosexuale.
Vedeți? Contează enorm acest adevăr al fiecăruia.
Doar aflând acest adevăr vom putea vedea de ce partenerii au ales cele două variante: să se conecteze sau să se conecteze! Fie la un partener, fie la mai mulți.
Relațiile chiar arată ca un întrerupător. Ați văzut ce se întâmplă cu becul când un copil apasă în draci pe întrerupător? Clic-clack; clic-clak... Bum! Se arde! La fel se întâmplă și în relații atunci când partenerii apasă într-una pe on și off!
Cam asta se întâmplă în relațiile noastre. Conectarea te ajută să crești, iar deconectarea te îndepărtează de la construcția relației. Iar tu? Tu alegi!
Dacă alegi să crești, adică să te conectezi, atunci trebuie să fii pregătit să te adaptezi situațiilor ce pot apărea pe drum. Suntem oameni, nu suntem perfecți, suntem supuși greșelii și orice greșeală care apare în pe drumul creșterii noastre poate schimba, uneori total, datele problemei. Dacă nu ești pregătit/ă, vei fi bulversat/ă complet. Dacă ești pregătit, vei găsi ușor soluțiile de adaptare la noua situație.
Să fim serioși - în viață nu ne învață nimeni să ne alegem partenerii. Pornim la drum, de fiecare dată, cu mari speranțe și, în unele cazuri, sfârșim cu puternice dezamăgiri. Pe parcursul vieții, putem da peste mincinoși, duplicitari, psihopați, infideli, manipulatori, agresori etc... Important este să fim deschiși spre a învăța ce nu vrem în viețile noastre, ce trebuie eliminat.
Abia atunci când aflăm ce nu vrem în relațiile noaste - deci printr-o serie de experiențe- vom putea spune clar: asta da, asta nu... asta niciodată!
Când atingem această capacitate, lucrurile devin mai clare și poți să-ți dai seama mai ușor încotro te îndrepți, dacă ești sau nu pe direcția dorită, dacă ești sau nu respectat sau dacă te simți bine sau nu cu relația ta!
Atunci când capeți claritate și hotărâre în decizii, poți să te feliciți - ai trecut la nivelul superior... ai devenit o persoană matură! Până atunci, pune mâna și fă ceva cu pianul ăla de pe scări... chiar îți stă în drum!