Nu-mi plac oamenii care se plâng de relațiile lor. Pur și simplu se poartă ca niște copii.
În loc să trăiască asumat, ei se plâng că altcineva le-a distrus viața.
Știu că sună cinic, dar nu altcineva le-a distrus viața, ci ei, prin alegerile pe care le-au făcut.
În afara Iuliei Mihuț, un caz cu adevărat special - deși și acolo se poate invoca o alegere greșită, în grabă -, rar mi-a fost dat să cunosc cazuri unde doar unul dintre parteneri a ruinat relația/căsnicia.
Știți care e problema cu oamenii care se plâng? Cu cei care dau vina? Sunt mânați exclusiv de emoții! Ce înseamnă asta? Nesiguranță!
Ei ar trebui să știe că emoțiile nu pot fi niciodată liniare. Or asta înseamnă că nu prea poți avea încredere în ei, trăind fix după cum bate vântul ... emoțional. Ceva de genul: dacă e bine... e bine; dacă e rău... e rău 🙂
Din păcate, vorbim despre oameni care nu au atins maturitatea emoțională, deci nu și-au dezvoltat auto-controlul. Cam așa i-aș caracteriza pe cei care se plâng de relațiile lor. Sigur, uneori, în anumite cazuri, chiar pare că nu există soluții... cel puțin din interior. Știu cum este, am fost pe acolo. Însă faptul că te plângi nu va schimba în niciun fel situația. În plus, să cauți vinovați îți oferă o alinare de moment, însă tot nu schimbă situația. Problemele sunt tot acolo!
Ca să revin la persoanele ghidate exclusiv de emoții, aș vrea să vă dau un exemplu foarte tare. Ce se întâmplă într-un hambar dacă lași animalele să-și facă de cap? În două zile, locul ăla este numai bun de ars. Pur și simplu îl vei găsi plin de mizerii și fecale.
De ce ai nevoie pentru ca acel hambar să fie funtional? De organizare!
Același lucru se întâmplă și în viețile noastre - dacă lași emoțiile să zburde de nebune, vei avea aceeași problemă. Nu vei mai putea accesa interiorul tău. Va fi un haos atât de mare... încât te vei feri să pătrunzi în profunzimile tale. De ce este nevoie pentru a fi o persoană funcțională? Ați ghicit - de organizare!
Ce înseamnă asta? Control al emoțiilor! Iar asta nu te face robot, ci o persoană mătură!
Revenind la persoanele care se plâng de relațiile lor, m-am gândit să vă ofer un exercițiu interesant, un exercițiu pe care l-am văzut în cartea 'Cum să ne simțim bine împreună', de David Burns (Editura Herald).
Luați o foaie de hârtie și scrieți 5 lucruri pe care le-ați face pentru a vă distruge complet relația!
Da, ați citit bine! 5 lucruri pe care le-ați face pentru a vă distruge relația!
Stați calmi, gândiți-vă bine, analizați cu atenție nevoile și dorințele partenerului/ei și apoi scrieți.
După asta, luați o pauză de 5 minute, timp în care faceți altceva, apoi recitiți! Dacă simțiți că mai aveți ceva de adăugat, puteți să o faceți.
Ei bine, după ce ați terminat această listă și sunteți 100% siguri/e că cele 5 lucruri ar distruge complet relația voastră, vă rog să răspundeți la următoarea întrebare: câte dintre acele lucruri le faceți cu adevărat în viața voastră?
Gândiți-vă bine și nu încercați să mințiți! Este un exercițiu de auto-cunoaștere foarte important!
Știu că e posibil ca răspunsul să vă doară, însă, în același timp, este posibil ca el să vă ofere o cu totul perspectivă în legătură cu rolul pe care îl aveți în relația de care vă plângeți.
Încercați, mi se pare foarte interesant.
După ce încercați, acest exercițiu, răspundeți la încă o întrebare: mai aveți motive reale pentru care să vă plângeți de propria relație?
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: robertbiu.com/