M-am săturat! Merit mai mult – otrava egoistului

better
Link-uri sponsorizate

Retragerea emoțională doare rău. Uneori, ea doare chiar mai tare ca trădarea carnală. De-a lungul anilor, am cunoscut destule persoane care au fost capabile să treacă cu vederea mici sărituri peste gardul conjugal, dar care, din păcate, au capotat definitiv atunci când partenerul/a le-a spus: ‘Nu mai simt!’

Ăla a fost capacul de beton trântit peste sufletul lor!

Acum, când scriu acest text, oamenii ăia stau la adăpostul unor ziduri groase. Nimic nu intră. Nici soarele și nici iubirea!
Zona lor de confort este marcată cu litere mari: FRICĂ!

Ce le lipsește? Încrederea! Au fost răniți și acum le e teamă să mai aibă încredere în oameni. Oarecum de înțeles, însă nici baricadarea asta nu mi se pare sănătoasă. Din păcate, lumea este plină de oameni răniți, de oameni care s-au transformat în adevărate fortărețe bipede înconjurate de șanțuri de apărare și de garduri cu sârmă ghimpată.

Vorbim despre oameni complet deconectați de la iubire!

Trădarea chiar face ravagii! Mai ales cea emoțională! Și rupe orice construcție sufletească, oricât de puternic ar fi caracterul omului.

Ei bine, azi vreau să mă refer la o formă de trădare extrem de păguboasă. Este o formă de trădare pe care Caryl Rusbult a numit-o CL-ALT – ‘comparison level of alternatives’. Cum s-ar traduce asta în română? Cam așa – nu doar te îndepărtezi de emoțiile partenerului/ei, ci te gândești ca poți mai bine de atât!

‘M-am săturat! Merit mai mult, nu să stau toată ziua să suport căcaturile astea’ – vă sună cunoscut?

Pot mai mult! Asta este sămânța! Este butonul declanșator al acțiunilor care îți vor distruge relația. În momentul în care în mintea ta înflorește gândul că poți mai mult, declanșezi o cascadă de ieșiri din relație.

Bine spune John Gottman: ‘Nu te mai angajezi și începi să-ți desconsideri partenerul/a, în loc să-l/o apreciezi. Crește resentimentul în locul gratitudinii, nu mai investești în relație și escaladezi orice conflict. Înțelegând dinamica încrederii și trădării, putem să ne construim relații de încredere și, mai mult de atât, putem să-i ajutăm pe ceilalți să fie oameni de încredere‘.

Sunt de acord cu asta! Dar haideți să o luăm altfel, atunci când îți pui problema că poți mai mult, te gândești măcar vreo secundă de ce ai ajuns să gândești așa? Te gândești măcar o secundă la partener/ă? La ce gândește, la ce simte, la ce își dorește? Te gândești dacă nu cumva motivul suferinței ei/lui ești chiar tu, prin egoismul cu care-ți tratezi propria relație?

Vedeți? Lucrurile pot fi complicate atunci când intrăm în relații, dar ne axăm strict pe noi și pe ceea ce ne dorim noi.

Și vă întreb: o fi deplasat să consider că, în cele mai multe cazuri, cei care spun ‘pot mai mult’ sau ‘merit mai mult’ nu caută iubiri, ci noi ținte?

Aștept părerile voastre!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: hercampus.com/

Link-uri sponsorizate

Comments