Flexibilitatea psihologică-o cale către o viață mai bună

Ieri am repostat textul 'Nu cred în femeile singure, divorțate și misto'. Pare-se că am produs ceva supărare. Însă asta era și ideea - ca cititoarele mele să-și facă o introspecție, un reality-check, așa cum îmi place mie să spun.

Articolul ăla este o oglindă. Trec peste faptul că este un răspuns la un alt text scris de o femeie...

Cu toate acestea, ieri am observat o chestiune interesantă - atunci când te simți vizat/ă, ataci! Fără să mai gândești logic, fără să mai filtrezi informația, fără să pui întrebări. Ataci!
În sfârșit ți-ai găsit inamicul, vinovatul pentru starea ta - un text sau un autor/blogger. Asta fac toate persoanele care iau totul la modul personal, din păcate.

Ei bine, ideea textului este cu totul și cu totul alta. Ideea textului este să-ți pui întrebări: cum sunt eu?, mă încadrez în ceea ce scrie acolo?, cum mă simt în pielea mea?, ce pot să fac pentru a mă simți (mai) bine? etc...

Sunt doar câteva întrebări care pot apărea după citirea acelui text. E simplu să spui: 'esti un misogin!'. Crezi că te descarci. Însă nu rezolvi nimic cu asta. Pe de altă parte, dacă apelezi la întrebări, ai mari șanse să afli cum stai, ceea ce înseamnă mult mai mult... pentru tine!

Or tocmai reacțiile apărute la acest text m-au dus cu gândul la ceea ce spune Russ Harris în cartea 'Acționeaza cu dragoste' (Editura Herald): 'încercările noastre nesigure de a găsi iubirea fac prăpăd în societatea modernă'. Asta este!

El propune o soluție interesantă de a ieși din impas. Se numește teoria acceptării și angajamentului în relații (ACT).

Ce face teoria asta? Te ajută să-ți dezvolți flexibilitatea psihologică! Sună interesant -flexibilitate psihologică. Cam ca o femeie care face stretching înainte de lecția de yoga.

'De ce am face asta?', poate vă veți întreba.

Pentru că cercetările indică faptul că dacă reușești să-ți crești nivelul de flexibilitate psihologică, calitatea vieții tale crește.

Okay, acum să ne lămurim și care-i treaba cu flexibilitatea asta. Ce este ea?
Russ Harris o definește ca fiind: 'capacitatea de a te adapta la o situație având mintea deschisă, dând dovadă de înțelegere și concentrare și de a acționa orientându-te după propriile valori - cele mai adânci dorințe ale inimii tale despre cum vrei să fii și pentru ce vrei să lupți pentru viață. Pe scurt, capacitatea de a fi prezent, deschis și de a face ceea e contează'.

Conștientizare și acțiune efectivă, nu respingere și negare!
Curiozitate, nu neglijență!

Acum, luați o pauză și gândiți-vă: de câte ori ați refuzat lucruri/situații/oameni doar pentru că nu înțelegeați despre ce este vorba? Doar pentru că vi se păreau chestiuni revoltătoare?
Știu, se întâmplă!

Acum gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ați fi abordat situațiile/oamenii cu deschidere și curiozitate? Ați fi învățat sau nu ceva?

Pe parcursul vieții, facem des greșeala asta - eliminăm ceea ce nu părem să vrem să înțelegem. Însă nu ne dăm seama că printr-o astfel de atitudine refuzăm să cunoaștem, refuzăm să ne deschidem spre nou. Ce înseamnă asta? Flexibilitate psihologică? Nu, rigiditate!

Care sunt avantajele flexibilității psihologice?
Vei fi capabil să îți gestionezi mai bine sentimentele dificile; te vei putea ridica deasupra convingerilor prin care te limitezi singur, te vei putea concentra și te vei putea angaja mai bine în ceea ce faci și vei putea schimba convingerile ineficiente pentru a putea construi relații mai bune.

Sună excelent, nu credeți?

Ei bine, să începi să lucrezi la propria flexibilitate psihologică nu este greu. Deloc. Pentru început, ai nevoie de un gând: vreau să fac asta! De aici încolo... pârghiile care duc la acțiune se desfac ca un evantai...