Nu, nu fac mișto de tine! Este studiat!
Știu că nu-ți vine să crezi și că vrei să dai fuga pe Google în căutarea adevărului. Știu că mulți nutriționiști te sfătuiesc să fugi de bere, spunând că ți se pune pe șolduri.
Știu că bărbaților cu ceva burtică li se spune să nu mai bea bere; însă lucrurile astea sunt mituri.
Consumul moderat de bere nu reprezintă o cauză pentru apariția burții de bere. Poate nu știai, dar un pahar de bere cu alcool de 250 ml are 105 kcal, iar unul identic de bere fără alcool are doar 50 kcal.
În plus, hai să-ți mai zic una tare – berea, consumată moderat (orice exces face rău) are un efect antioxidant asupra organismului.
Ăsta este rezultatul unui studiu efectuat de Julien Cherfan (masterand la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca) și confirmat de Dr. Corina Aurelia Zugravu – președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Da, consumul moderat poate stimula puterea antioxidantă a organismului, neinfluențând greutatea corporală, profilul lipidic și nivelul transaminazelor serice.
Iată ce s-a descoperit în urma acestei cercetări: „unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compușilor antioxidanți (fenolici). După absorbție, fenolii (ex: acidul vanilic, cafeic, siringic) prezenți în mod natural în bere datorită ingredienteler sale – hamei și cereale -, sunt capabili să contribuie la mărirea capacitătii antioxidante a plasmei. Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea că sunt greu solubili în apă, dar foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține, influențându-se astfel absorbția acestora în organism”.
Ce fac acești compuși fenolici?
Ne spune doamna Corina Zugravu: „Fiind fabricată exclusiv din apă, hamei și cereale, berea, consumată moderat, poate furmiza, printre altele, substanțe valoroase precum compușii fenolici care intervin în prevenirea sau întârzierea proceselor oxidative. Antioxidanții sunt molecule care au capacitatea de a ajuta organismul uman să lupte cu radicalii liberi (molecule dăunatoare) care pot avea ca efect declanșarea mai multor afecțiuni grave precum: disfuncția endotelială, cardiopatia ischemică și bolile neurodegenerative”.
Tare sau ce?
Studiul a durat două luni și a avut un eșantion de 21 de persoane (11 bărbați și 10 femei). Subiecții au consumat zilnic, la cină, timp de două luni, o cantitate moderată de bere: 330 ml (femeile) și 660 ml (bărbații).
La terminarea celor două luni, subiecții au fost cântăriți, măsurați și li s-au prelevat probe de sânge pentru o evaluare comparativă a parametrilor de interes pentru studiul stresului oxidativ, IMC, colesterolului, trigliceridelor și transaminazelor.
“Rezultatele făcute publice azi se adaugă cu succes studiilor realizate în domeniu la nivel internațional, care demonstrează în mod constant faptul că berea, consumată moderat, poate să facă parte cu succes dintr-un stil de viată sănătos. Fabricată din ingrediente exclusiv naturale: cereale, hamei și apă -, berea este o băutură nu doar iubită deopotrivă de bărbațti și femei din întreaga lume, dar și o băutură cu un posibil impact pozitiv pentru organism, atunci când este consumată cu moderatie“, a declarat dr. Alin Popescu, Secretar general Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Drept urmare, dragii mei, încercați ca atunci când vă construiți un stil de viață sănătos să nu puneți accent pe tăiere, ci pe moderație. Acolo este cheia problemei.
Cu cât tai mai mult, cu atât devii mai chinuit/ă. Stil de viață sănătos înseamnă, înainte de orice, moderație, iar această moderație poate include fără probleme consumul de bere.
Foto Credit: mport.ua/