Toată lumea fură de la cineva!

Nu sunt de acord cu formularea asta! Mi se pare neclară și, pe alocuri, falsă!

Nu, nu toată lumea fură de la cineva!

Și eu, în primii ani de presă, am tot auzit formularea de genul: 'meseria asta se fură!'
Îmi și imaginam următorul tablou: noapte, un bloc oarecare dintr-un cartier oarecare din București. O lumină se stinge la etajul 1. Redactorul șef al unui ziar adoarme!

Jos, în fața blocului, redactorul, înarmat cu o scară, urcă la etajul 1, pătrunde pe geamul de la baie și îi fură meseria 🙂 Așa?

Nu, lucrurile nu se întâmplă așa! Sigur că există impostori în orice meserie, în orice domeniu de activitate! Ăia nu fac altceva decât să fure, însă o fac prost, se vede. Este doar o chestiune de timp.

Credeți că în zona asta a relațiilor nu există? Oooo ba da! Există destui urechiști, destui oameni care nu studiază, nu se pregătesc, nu citesc, nu trăiesc, ci doar copiază... iau de-a gata de la alții. Ba mai mult, unii se mai și laudă cu succesul lor.

La ăștia cred că s-a referit Alin Comșa (Selftrust Academy) sâmbătă, la prânz, când a spus că "toată lumea fură de la cineva". Știți însă care e chestia funny la copiatori? Că nu înțeleg nimic, că nu învață nimic, că nu asimilează nimic. Sunt goi de substanță, oricât de mult ar fura. Asta se vede în ochii lor. Ochii lor mint!

Eu aș completa puțin ceea ce a spus Alin Comșa și aș spune așa: doar unii fură, ceilalți învață!

Diferența dintre a fura și a învăța este uriașă!

Omul care fură face ceea ce am spus mai sus - își 'însușește' cu copy-paste anumite cunoștințe cu scopul de a parveni! Unii chiar reușesc! Să te ferească Dumnezeu de ei - nu ai cum să le ajungi la nas.

Ceilalți, adică oamenii deschiși, oamenii dornici să se dezvolte, să evolueze, învață de la alții!

Ei nu fură, ci se îmbogățesc cu înțelepciune, cu informație.

Eu nu am furat niciodată meserie! Nu am înțeles de ce ar trebui să fac asta? Eu am învățat meserie! De la toți oamenii cu care am interacționat. Și o fac în continuare!

Învăț în permanență: de la cititorii mei, de la profesorii mei - cu care fac tot felul de cursuri interesante, de la prietenii mei, de la iubita mea, de la copilul meu etc...

Atunci când înveți, intri într-un schimb extraordinar. Primești informație și o dai mai departe, fără să aștepți ceva la schimb.

Atunci când furi, scopul este clar - fie să-ți faci un statut care nu te reprezintă, fie să faci bani. Și nu oferi nimic! Oamenii care fură sunt extrem de egoiști. Iar asta se întâmplă tocmai pentru că sunt nesiguri. Cunoștințele lor sunt atât de superficiale, încât țin cu dinții de ele.

Oamenii care învață în permanență, îi respectă pe ceilalți, schimbă idei cu ceilalți și nu se consideră Dumnezei. Nu uită de unde au plecat și nu urmăresc să parvină. Nu au niciun motiv să facă așa ceva.

Vedeți ce diferență? Vedeți cât de mult diferă oamenii care învață de cei care fură?

Diferența mi se pare uriașă.

Eu cred că ar trebui să renunțăm la formularea: 'toată lumea fură de la cineva!'

Cred că ar trebui să înlocuim acel "furt" cu "învățarea". Fac pariu că și cei care aleg să fure ar avea adevărate revelații. Să înveți în permanență nu e o rușine, ci o necesitate; să furi însă... asta chiar e de porc!