Vinul înseamnă bucurie în pahar

tohani3
Link-uri sponsorizate

Nu sunt un cunoscător în ale vinului. Serios! Dacă îmi dai un vin în blank, nu recunosc toate soiurile din el. Încă nu am ajuns la nivelul ăla, deși un sauvignon blanc îl recunosc destul de ușor sau un chardonnay.

Sunt însă un om care se bucură de fiecare pahar, de fiecare vin pe care îl gustă.

Pur și simplu asta mi se pare că înseamnă vinul – bucurie în pahar!
Iar aseară m-am bucurat vreo 3-4 ore la biroul Moșiei de la Tohani din București. A fost o seară de degustări, cu vinuri cunoscute și vinuri noi, experimente, vinuri ce pot deveni etichete sau pot să rămână la stadiul de experiment.

M-am bucurat că i-am revăzut pe Marina și pe Ștefan – somelierii Moșiei – și pe câțiva cunoscători în ale vinului. Cu Cezar Ioan de la Vinul.ro am tot filmat, așa că sigur îl știți.

Degustarea a început cu Apogeum – vârful de la Tohani. O fetească neagră interesantă și medaliată peste hotare.

tohani1

Am degustat 3 ani – 2011, 2012 și 2013 (care încă nu a ajuns în sticlă).

2011 mi-a plăcut cel mai mult. Are un nas plăcut, curge fin și este o plăcere să-l bei.

2012 m-a înțepat încă de la primul contact, atât la nas, cât și pe limbă. Este mult mai dur, numai bun pentru cei care preferă vinurile mai spicy. Nu este tocmai genul meu, așa că am preferat să rămân la 2011.

Ei bine, surpriza a venit de la 2013 – chiar dacă nu a ajuns încă în sticlă. Mi-a plăcut nasul comercial, obraznic… l-am comparat cu o femeie unsă cu toate alifiile.

Aromele sunt interesante, iar gustul m-a cucerit. Concluzia tuturor celor prezenți a fost că Apogeum 2013 are mari șanse să-l facă uitat pe cel din 2011. Rămâne ca timpul să dovedească acest lucru.

tohani2

Partea a doua l-a avut în prim-plan pe Principele Radu. A fost o zonă de merlot. Nu pot spune că sunt mare fan merlot, însă vinurile nu mi-au displăcut.

Am degustat 2010, 2011 și 2012.

Aici s-a distanțat anul 2011, ceea ce nu e rău deloc, dacă ținem cont că stocul de 2010 s-a epuizat.

Ei bine, seara s-a încheiat cu o degustare de 3 vinuri experiment: un alb, un rose și un roșu.

Albul – un cupaj de tămâioasă românească, chardonnay și sauvignon blanc – are șanse să devină un hit pe piață. Este aromat și la nas și la gust, însă nu este tocmai pe gustul cunoscătorilor.

Rose-ul și roșul nu au convins, semn că pot rămâne la stadiul de experiment.

Una peste alta, a fost o seară interesantă petrecută la elegantul birou al Moșiei de la Tohani, o seară încărcată de informație și bucurie.

Dacă aveți ocazia să participați la degustări sau verticale… nu le ratați. Chiar sunt experiențe extrem de interesante.

Link-uri sponsorizate

Comments