Efectul Colectiv – artistii underground au ramas fara scena!

Retro microphone on stage
Link-uri sponsorizate

Tragedia de la Colectiv a distrus zona underground a muzicii romanesti!

Practic, in acest moment, exista trupe underground – in toate genurile, dar nu mai exista locuri in care acesti oameni sa-si faca treaba!

Doar nu credeti ca vom vedea concerte Hip-Hop in Tribute sau concerte de metal in Fratelli!

Cu multi ani in urma, in anii ’90, existau cateva locuri excelente pentru underground – Ecran club (nu mai exista), Martin (care a migrat in zona electro – si care se afla intr-un bloc cu probleme – zic eu), Club A – care inteleg ca se inchide, Preoteasa (la etaj – inchis de foarte multi ani/ intre timp a aparut Silver Church – dar care, intre timp, s-a transformat in club si, din cate inteleg, nu mai are scena), sau Fire – care nu mai este pe val de foarte multa vreme. Ulterior au mai aparut cateva locuri, precum: Fabrica si B 52 – care nu stiu cum vor respira dupa tragedia din Colectiv sau Expirat – care s-a inchis. Goblin si Elefant sunt prea mici pentru a intra in discutie…

Ar mai fi Control – insa e greu sa amesteci metale cu hipsteri; Atelierul de Productie – o alta fosta fabrica (si care arata oribil) si… cam atat!

Stop joc!

Cortul de la Arenele Romane este mult prea mare pentru majoritatea trupelor romanesti si costurile sunt greu de acoperit.

Si atunci? Ce se intampla cu artistii din underground? Unde mai canta? Se muta direct pe net? Live este greu de crezut ca ii vom mai vedea prea curand, tinand cont de cele doua urmari ale tragediei de la Colectiv – inchiderea locatiilor din cauza ISU si inchiderea locatiilor aflate in blocuri cu risc seismic.

Toata situatia asta se resimte si in mainstream, reculul a ajuns si acolo. Zilele trecute m-am intalnit cu un prieten care este artist mainstream si mi-a spus ca de la Colectiv incoace s-a cam oprit robinetul concertelor.

Da, foarte multe cluburi din zona mainstream si-au inchis portile de frica controalelor.

De parca n-ar fi suferit si asa destul, mi-e teama ca dupa tragedia din Colectiv, muzica romaneasca a primit un croseu in plina figura, o lovitura din care isi va reveni cu greu.

Capitala chiar are nevoie de diversitate muzicala si mai ales de sali moderne. Intrebarea este – cine sa le faca?

Trist stiti ce e? Ca Romania nu reuseste sa foloseasca banii de la U.E! Asta chiar e trist!

Foto Credit: raanetwork.org

Link-uri sponsorizate

Comments