Care este principalul motiv de cearta in cuplu?

naum3
Link-uri sponsorizate

Zilele trecute am vazut doi tineri care se certau crancen! De fapt, daca ma gandesc mai bine, acolo nu era vorba despre o cearta, ci despre un veritabil razboi.

Orgoliile lor erau cam ca aratarile alea pe care le-am vazut proiectate sambata seara pe Palatul Parlamentului in cadrul IMAPP 2015.
Fix asa aratau – hidoase, incrancenate, dornice sa faca rau.

proiectii

Sigur, daca stateai si le analizai razboiul, fac pariu ca iti dadeai seama ca lupta lor era fix pentru NIMIC!

Asa se intampla de obicei – oamenii se cearta/ lupta pentru nimic.

Si, culmea, in unele cazuri, tot din nimic se si despart!

Am trecut pe acolo, deci stiu cum e sa lasi orgoliul sa te traiasca!

Interesant este ca majoritatea oamenilor cauta motive de revansa dupa o cearta… O abordare cat se poate de eronata. Frumos ar fi sa priveasca atent cearta si sa vada ce au de invatat din ea si ce au de invatat unul despre celalalt in urma ei.

Din nefericire, mi-e teama ca prea putini fac asta.

Eu cred ca putem afla multe despre celalalt daca il privim in timp ce se cearta cu noi. Putem ajunge pana in zona profunda a fiintei sale… pana in zona de risc, ceea ce mi se pare extraordinar. E aiurea sa spui ca il cunosti pe celalalt fara sa vezi ce se ascunde in profunzimea fiintei sale.

Ei bine, v-ati intrebat vreodata care este principalul motiv pentru care cuplurile se cearta?

Studiile va vor spune sec – sexul, neamurile sau banii.

Daca ne uitam superficial, putem sa le dam dreptate fara probleme. Da, multe cupluri se cearta si se despart de la bani, sex sau din cauza neamurilor.

Si totusi, astea sa fie motivele reale?

Dr John Gottman – un mare specialist in viata de cuplu – considera ca motivul este altul si nu am cum sa nu ii dau dreptate.

El considera ca principalul motiv de cearta din cupluri este esecul celor doi parteneri de a se conecta din punct de vedere emotional.

Conectarea emotionala = principalul motiv de cearta in cuplu!

Are sens? Eu cred ca are!

Doua persoane care sunt neconectate din punct de vedere emotional se vor certa din orice! Ce au de pierdut?

Doua persoane conectate emotional vor incerca sa gaseasca solutii atunci cand vor aparea nori de cearta! Impreuna! De ce? Pentru ca daca se cearta risca sa piarda tot ce au construit!

Diferenta dintre cele doua cazuri este clara – cand sunt neconectati emotional, cei doi lupta unul impotriva celuilalt; cand sunt conectati… cei doi lupta impreuna impotriva motivului.

Oamenii neconectati emotional sunt incapabili sa il inteleaga pe celalalt, sa se puna in pielea lui. Ei nu vor putea sa ii inteleaga dorintele, nevoile… gandurile.

Oamenii conectati emotional se pun imediat in pielea celuilalt. Asta este si motivul pentru care ei nu se jignesc, asa cum o fac ceilalti.

Acum, daca ne oprim putin si privim in jur la cuplurile pe care le cunoastem/ti… va dati seama cati oameni sunt neconectati din punct de vedere emotional si totusi se incapataneaza sa traiasca impreuna?

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments