Viata nu este suma a ceea ce am fost

eu9
Link-uri sponsorizate

“Viata reprezinta o serie de ciocniri cu viitorul. Ea nu este suma a ceea ce am fost, ci ceea ce am invatat sa fim” – scrie Ortega y Gasset in “Studii despre iubire”.

Imi place formularea asta – “sunt suma a ceea ce am fost”. O aud destul de des. Okay, pana la un punct sunt de acord cu ea. Intrebarea este – cum ai fost si cum esti acum?

Degeaba ai o suma de experiente daca nu ai invatat nimic din ele.

Intelepciunea se dobandeste prin lectii invatate si nu prin greseli repetate la nesfarsit.

Stiu ca traim in era unor cuvinte mari precum: ‘iubire neconditionata’, ‘iubire 3D’, ‘abundenta’, ‘iubire adevarata’, ‘traire superioara’, ‘spiritualitate’, ‘asumare’ etc…

Mi se pare insa ca in multe cazuri sunt doar niste cuvinte goale, doar niste scuze, un soi de covor de iarba asternut pe asfalt doar ca sa dea bine la vizita invitatului de onoare. Dupa ce trece vizita, covorul se ruleaza si se ia… iar lucrurile revin la normal.

Degeaba se cauta divinul, superiorul, minunatul, degeaba se cauta abundenta cereasca… cata vreme se omite contactul cu interiorul!

Dumnezeu nu este sus in cer – asta este o iluzie! Dumnezeu este in cerul nostru interior! Acolo este creatia, acolo este de fapt Universul. Nu cerul este cel mai greu lucru de explorat, ci interiorul nostru.

Iar ca sa-ti dai seama ceea ce ai fost ai nevoie de invatare, de invatare continua si de introspectie neincetata. Trebuie sa inveti sa te citesti, trebuie sa inveti sa te intelegi si sa inveti sa stii incotro vrei sa o apuci.

Ce examen!

Nu suntem ceea ce am fost, ci ceea ce am invatat sa fim din ceea ce am fost.

Privind putin in urma, pot spune ca am fost multe – am fost copil, am fost rebel, am fost bou, am fost gelos, am gresit, am judecat, am inselat, am fost manios, am fost dur… iar lista poate continua!

Privindu-ma acum ar fi aiurea sa spun ca sunt toate astea la un loc! Rezultatul ar fi monstruos :))

Nu, nu sunt toate astea la un loc! Ortega y Gasset are dreptate – suntem ceea ce am invatat sa fim.

Si eu sunt ceea ce am invatat sa fiu! Am invatat sa fiu om, iar asta este cel mai important lucru invatat in ultimii ani!

Nu, sa nu care cumva sa credeti ca am terminat procesul. Nu, asta chiar este un proces care nu se opreste niciodata…

Asta este si motivul pentru care viata este atat de frumoasa!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments