Mall-ul – muzeul modern pentru romani

Afi-Cotroceni-Mall
Link-uri sponsorizate

Ati intrat vreodata in vreun magazin din mall la ora inchiderii? Ai senzatia ca au trecut termitele pe acolo.

Haine ravasite in rafturi, fete care impacheteaza tacticos zeci de tricouri sau jeansi… ce sa mai, o atmosfera ca dupa razboi.

Iar in zona cabinelor de proba peisajul este cu adevarat dezolant – multe haine imprastiate pe jos, altele atarnand aiurea pe umerase… si o adevarata recolta de etichete iti danseaza printre picioare.

A fost o noua zi de pelerinaj pentru cateva mii se oameni. Da, Ileana Vulpescu are dreptate cand spune ca mall-ul este muzeul modern.

Ba chiar as spune ca este un muzeu modern cu program prelungit, un muzeu care-ti permite sa si probezi exponatele. In plus, nici nu platesti bilet de intrare.

Sa ne imaginam ca la un muzeu de arta vezi un individ cu un Cezanne in mana spunandu-i curatorului – “Nu va suparati, aveti cumva un 34 cu 32… ca asta ma cam strange pe gambe”; iar curatorul sa-i raspunda – “sigur ca da, va pot recomanda un Delacroix… dar sa stiti ca nu mai am din colectia veche, adica la reduceri, am insa niste modele misto din colectia noua.

Insa… daca ma uit bine la dumneavoastra… s-ar putea sa va fie putin mare. In cazul in care nu va vine, va pregatesc un Grigorescu. Aici sigur nu puteti da gres”.

Cum ar fi?

Cum ar fi ca atunci cand te plimbi intr-un muzeu aproape de ora inchiderii sa vezi un adevarat macel de rame imprastiate pe jos si de panze mototolite pe pereti?

Saptamana trecuta, cand am iesit de la film, m-am plimbat prin AFI impreuna cu iubita mea cu scopul de a cumpara cate ceva. Lume ca la urs…

La un moment dat, ea m-a intrebat – “de unde vin oamenii astia”?

I-am raspuns calm – “de unde venim si noi, din socialul imediat. Doar ca noi venim aici pentru a ne satisface niste necesitati, iar multi dintre ei pentru a-si ocupa timpul”.

Da, mall-ul este un loc de pelerinaj, ba chiar un loc de afisaj pentru foarte multi.

Fac pariu ca i-ati vazut si voi pe cei care vor sa epateze. Sunt imbracati ca de gala, lustruiti din cap pana in picioare si merg incet, dar siguri pe ei, de parca ar pasi pe un covor de stele.

La un moment dat citeam undeva ca in AFI pasesc zilnic 80.000 de oameni. Va dati seama ce ar fi daca toti oamenii aia ar cheltui 100 de lei fiecare? Zilnic? Ar bubui economia nationala.

Din pacate, mi-e teama ca mall-ul este doar o alternativa ieftina pentru oamenii care nu vad alta solutie de entertainment.

Iar aici nu cred ca putem vorbi doar despre saracie financiara… eu as aduce in discutie si saracia morala.

Sunt curios ce s-ar intampla daca ar pune cineva un bilet de intrare la pretul modic de 5 lei? Ar mai fi asa macel? Am mai asista la aceasta socializare supra-etajata?

Foto Credit: retailers.ro

Link-uri sponsorizate

Comments