M-a inselat! Acum ce fac?

euinterviu
Link-uri sponsorizate

Infidelitatea este fara indoiala un subiect complicat si probabil cel mai urmarit subiect atunci cand vorbim despre relatii. Iar aici ma refer si la barbati si la femei.

Infidelitatea reprezinta un subiect atat de amplu dezbatut tocmai pentru ca lasa urme adanci si poate genera dezechilibre majore.

Indiferent ca vorbim despre barbati sau despre femei, sper sa fiti de acord cu mine atunci cand spun ca nimeni nu este pregatit sa afle ca a fost inselat.

Cei care au trecut prin asta inteleg perfect ceea ce spun. Atunci cand afli ca partenerul/a te-a inselat… intreg universul tau se prabuseste.

Asteptarile iti sunt spulberate, increderea ta este redusa la zero, sentimentele tale cad de la mare inaltime fara parasuta… iar self esteemul tau cunoaste un taifun de stari.

Okay… ai fost inselat… intrebare este ce faci dupa?

Aici exista doua variante destul de clare – 1. te desparti si 2. incerci o reconciliere – stiind insa in adancul tau ca este posibil sa se intample din nou.

Este greu de spus care este cea mai buna varianta.

Pentru a gasi un raspuns, voi apela la cateva repere punctate de sexologul Marty Klein pe Psychology Today.

Iata care sunt cele 10 repere:

“1. Infidelitatea reprezinta o incalcare de contract
Uneori lucrurile sunt clare in cuplu – cei doi stabilesc de la bun inceput ca nu vor face sex cu alte persoane. Din nefericire, unul dintre parteneri nu respecta aceasta intelegere.

2. Fiind terapeut nu ma grabesc sa judec daca ceva reprezinta sau nu un act de infidelitate, fie ca vorbim despre discutii online, masturbare la filme porno sau sedinte de striptease. Daca o persoana sufera din cauza comportamentului celeilalte persoane, cei doi trebuie sa discute deschis despre acest lucru. Dezbaterea pe marginea infidelitatii este simpla si neproductiva. In aceste cazuri, discutia despre sentimentele fiecaruia este recomandata.

3. Dupa ce aflat ca a fost inselata, victima cere de cele mai multe ori accesul total la mesajele, emailurile si conturile de internet ale faptuitorului. Eu descurajez aceste practici deoarece nu dezvolta increderea. Increderea se dezvolta in absenta informatiei. Pana in prezent nu am vazut nicio persoana care sa foloseasca informatia intr-un mod pozitiv.

4. Nu poti sa-l impiedici pe celalalt sa te insele din nou. El/ea alege sa fie fidel sau nu. Daca vrea sa insele… va reusi sa treaca peste toate sistemele de monitorizare din lume.

5. Sunt socat de numarul mare de oameni inselati care le spun copiilor despre aceste lucruri. Problemele ce tin de casnicia voastra nu ar trebui sa-i priveasca pe copii. Pe ei ii intereseaza calitatea ta de parinte, nu aventurile tale.

6. Dorinta celui inselat de a-si exprima sentimentele este cat se poate de legitima. Pe de alta parte, daca exista dorinta unei reconcilieri, exprimarea sentimentelor trebuie sa-i lase loc si celui care a inselat pentru a face acelasi lucru. Este greu sa pastrezi un echilibru intre exprimarea durerii si empatie.

7. Toate aventurile au o componenta sexuala, insa cel care calca stramb trebuie sa fie sincer – aventura lui este pur sexuala sau exista si o latura emotionala la mijloc? Foarte multe aventuri inseamna de fapt conectare emotionala, intimitate si apreciere, sexul fiind doar anticamera catre toate aceste lucruri.

8. In cazurile in care nu exista copii la mijloc... eu nu recomand imediat reconcilierea.

9. Inainte ca oamenii sa accepte o reconciliere dupa o aventura, ei trebuie sa discute despre ce fel de relatie isi doresc. In foarte putine cazuri cei doi spun ca vor sa revina la relatia pe care au avut-o inainte. Daca descopera ca nu se inteleg in aceasta privinta, atunci reconcilierea nu mai are sens.

10. In cele mai multe cazuri, oamenii care isi doresc o reconciliere vor sa stie in ce termeni se va desfasura aceasta. Dupa parerea mea nu acest aspect este important. Mai intai cei doi trebuie sa-si doreasca aceasta reconciliere. Mai intai trebuie sa fie siguri ca stiu ce vor.”

Cam astea sunt reperele lui Marty Klein vis-a-vis de momentul post-inselat.

Da, stiu, lucrurile nu sunt deloc simple, insa sta la latitudinea fiecare om sa incerce sa nu le complice si mai mult.

Pareri?

P.S.1: De curând mi-am lansat prima mea carte, intitulata-Barbatii inteligenti nu au nevoie de amante. Daca nu ai apucat sa o comanzi, o poti face telefonic, la numerele: 0774091579 sau 0314382822 si online la adresa Bookzone.ro.

Link-uri sponsorizate

Comments