American Sniper – o crunta dezamagire

americansniper
Link-uri sponsorizate

Asta a fost senzatia cand am iesit din sala de cinema acum doua ore. Dezamagire. Am vazut un film care nu m-a miscat cu nimic. Unul dintre putinele filme de razboi care m-a lasat complet indiferent.

Ba chiar as indrazni sa spun ca este unul dintre cele mai proaste filme de razboi pe care le-am vazut vreodata.

American Sniper este marketing si atat – arata negru pe alb faptul ca daca il promovezi prin cuvinte ca “cel mai eficace” sau “cel mai de temut” si asociezi aceste cuvinte cu povestea unui lunetist… poti obtine o reteta de succes.

Multa propaganda si prea putina traire… enorm de putina traire, mai ales ca jocul psihologic dintre cei doi sniperi – americanul interpretat de Bradley Cooper si mujahedinul interpretat de… cine stie cine… – inexistent in acest film, m-a dus cu gandul la filmul Enemy at the Gates – unde exista un alt duel, insa infinit mai bine realizat – intre Jude Law si Ed Harris.

Aici asisti la o succesiune de imagini de razboi, combinate cu imagini de acasa. Omul ala ai senzatia ca are mantia lui Superman, ca sa nu mai spun ca atunci cand pleaca la razboi are un baiat nou nascut – iar cand se intoarce – fiul lui mai ca merge la liceu.

Plus ca filmul este presarat cu actiuni complet lipsite de sens, unele chiar aberante – asa cum este scena cu copilul irakian care incearca sa ridice de la pamant un RPG (lansator de rachete).

americansniper1

De curiozitate m-am uitat pe net si am vazut ca doar dispozitivul – adica tubul – cantareste cam 7 kilograme. Daca ii pui in varf si obuzul – atunci poti ajunge la o greutate intre 9 si 11.5 kilograme. Acum imaginati-va un copil de 4-5 ani care poate ridica 11 kilograme pe umar! Tare sau ce?

Daca ar fi fost semnatura unui regizor debutant… as fi spus “treaca de la mine”, insa American Sniper este regizat de Clint Eastwood.

Dupa ce vezi filmul asta nu ai cum sa nu te intrebi oare cum de i-a iesit “Letters from Iwo Jima”, iar cu asta a dat-o atat de rau de gard?

Pacat de poveste!

Tin minte ca anul trecut am vazut un alt film cu trupe SEALS – Lone Survivor – cu Mark Wahlberg in rolul principal. Acolo actiunea se petrece in Afganistan insa ai parte de poveste (tot reala) si de traire la greu, iar filmul ala nu tin minte sa fi obtinut incasari foarte mari sau sa fi avut nominalizari la Oscar.

Prost de tot American Sniper… chiar nu am cum sa-l recomand.

Foto Credit: Freeman Entertainment

Link-uri sponsorizate

Comments