Lectii despre viata si iubire

Lessons-in-Love
Link-uri sponsorizate

Intr-o lume in care totul se desfasoara pe repede inainte este extrem de greu sa spui care sunt ingredientele unei relatii reusite.

Mai mult, este cumplit de greu sa explici ce inseamna functional, cata vreme se pare ca doar 5% dintre relatii sunt cu adevarat functionale.

Si totusi, chiar si pe fondul acestui ocean de relatii toxice, ce tind sa sufoce definitiv ideea de functional, se pot creiona anumite aspecte care te pot ajuta sa-ti construiesti o relatie fericita.

Da, ati citit bine, sa-ti construiesti! Fix asta inseamna o relatie – o constructie ce poate fi de scurta sau lunga durata in functie de capacitatea si disponibilitatea fiecaruia de a invata ce inseamna traiul in doi.

Aici mi se pare ca intervine provocarea cea mai mare la nivelul relatiilor – sa gasesti doi oameni care sa aiba capacitatea si disponibilitatea de a invata ce inseamna traiul in doi in acelasi timp.

Vestea buna este ca se poate, chiar se poate sa iti construiesti o relatie durabila.

Iar Karl Pillmer – gerontolog la Cornell University, a stat de vorba cu foarte multe cupluri care au reusit sa traiasca impreuna timp de mai multe decenii.

Pe baza celor 700 de interviuri cu batrani casatoriti, ce insumeaza 25.000 de casatorie, Pillmer a lansat cartea “30 de sfaturi pentru iubire”.

In aceasta carte, Pillmer ofera 7 sfaturi esentiale pentru iubire si relatii sanatoase.

Iata care sunt cele 7 sfaturi:

1. Nu va mai faceti atatea griji
Cei mai multi batrani regreta faptul ca au pierdut foarte mult timp cu griji legate de chestiuni pe care nu le puteau controla.

“Stiam ca vor veni perioade dificile la munca. Timp de trei luni mi-am facut griji mari de tot. Nu ma mai gandeam la nimic, desi eram constienta ca nu pot schimba cu nimic situatia. As vrea inapoi acele trei luni, pentru ca au insemnat timp important din viata mea pe care l-am pierdut fara rost” – a spus una dintre intervievate.

Majoritatea batranilor au declarat ca cele mai multe lucruri pentru care si-au facut griji in tinerete nu s-au intamplat niciodata, iar lucrurile rele care au aparut in vietilor lor nici macar nu au fost luate in calcul vreodata.

2. Fericirea se construieste din lucruri marunte
Cum sa tii scanteia aprinsa in relatie? Este o intrebare pe care o tot primesc de un an de zile incoace.

Ei bine, voi raspunde apeland la interviurile lui Karl Pillmer. Cei mai multi batrani recomanda gandirea in pasi mici, minut cu minut, zi de zi, considerand ca interactiunile marunte mentin relatia vie.

Ce inseamna asta? Implicare totala, 24 din 24. Mai mult, batranii spun ca oamenii ar trebui sa fie politicosi in relatiile lor. Mare dreptate au.

Nu vi se pare ca din cauza confortului oamenii uita de cei 7 ani de acasa? Sincer mi-e greu sa inteleg de ce avem pretentia sa ne folosim de cei 7 ani de acasa in societate si uitam sa-i aplicam fix acolo unde este mai important – in propriile noastre relatii? Atunci cand dai dovada de buna crestere, lucrurile frumoase apar zilnic in relatie.

3. Nu va sacrificati relatiile pentru copii
Desi foarte multi vor sustine contrariul, studiile arata ca mariajele incep sub umbrela fericirii, insa nasterea primului copil scade accelerat acest nivel de fericire.

Fie ca va place sa recunoasteti sau nu, copiii aduc mult stres in relatii. Ei reprezinta practic sabia cu doua taisuri a relatiilor – pe de-o parte sunt doriti, iar pe de alta genereaza o gramada de tensiuni in relatie.

De aceea batranii sustin ca partenerii de cuplu nu ar trebui sa puna copiii pe primul plan, ca nu ar trebui sa-si neglijeze relatia, pentru ca daca fac acest lucru risca sa piarda tot.

4. Valorile comune conteaza
In ciuda faptului ca foarte multi oameni merg pe ideea ca diferentele atrag, studiile arata ca oamenii care au interese si valori comune au mai mari sanse sa construiasca relatii functionale si fericite.

Explicatia este cat se poate de simpla – pentru doi oameni care au valori si interese comune viata este mai usoara pentru ca se elimina discutiile si tensiunile inutile.

5. Comunicati devreme si des
Majoritatea batranilor intervievati de Pillmer au spus ca daca nu inveti sa comunici in relatie … ai mari sanse sa nu reusesti.

Aici cred ca este cheia unei relatii fericite – la comunicare. Foarte multe relatii se strica din cauza lipsei unei comunicari eficiente. Am intalnit destule cazuri in care ba unul, ba celalalt, isi banuia partenerul ca face nu stiu ce nebunii. Si, in loc sa deschida gura si sa verifice, ce facea? Ati ghicit! Nebunii! Preventiv! Am spus-o de nenumarate ori si o repet – o relatie fara o comunicare solida cu toate cartile pe masa este din start supusa esecului!

6. Casnicia este o disciplina
Iar relatia este o anti-camera! Relatia este un teren de antrenament. In relatii iti faci mana. A nu se intelege – asa cum se intampla de multe ori eronat – ca o casnicie inseamna si chin. Mariajul – ca si relatia – este un drum scurt sau lung in functie de cat de dispusi sunt cei doi sa invete.
Nu exista – m-am insurat si gata! Asta este o prostie. Nimic nu este garantat in viata, nici macar viata insasi.

7. Povestea vietii se scrie in timp
Fa-o sa merite! Bucura-te de viata! Incearca sa construiesti relatia ta (sau casnicia) spre bine si frumos si nu spre rau si chin. De tine depinde ce fel de poveste de viata vei avea. Nimeni nu va scrie aceasta poveste in locul tau.

Cam astea sunt cele 7 lectii de viata ale lui Pillmer.

Daca ar fi sa rezum intregul text, as spune asa – o relatie functionala, adica fericita, se bazeaza pe un lucru elementar – pe bun-simt!

P.S.1: De curând mi-am lansat prima mea carte, intitulata-Barbatii inteligenti nu au nevoie de amante. Daca nu ai apucat sa o comanzi, o poti face telefonic, la numerele: 0751492686 sau 0314382822 si online la adresa bookzone.ro.

Foto Credit: habbala.com

Link-uri sponsorizate

Comments