Poti avea o relatie fara sex?

sexless
Link-uri sponsorizate

“Poti avea o relatie fara sex?” – este o intrebare pe care mi-a adresat-o cineva acum cateva zile.

Primul raspuns – impulsiv – ar fi fost “Nu”. Nu am vrut sa ma grabesc, asa ca i-am cerut sa ma lase putin sa rumeg subiectul.

Acum… dupa cateva zile, pot da un raspuns clar – “Depinde”.

Eu cred ca poti avea o relatie fara sex mai ales in conditiile in care ambii parteneri decid asta si aici nu ma refer neaparat la acele persoane religioase care vor sa-si pastreze virginitatea pana dupa casatorie.

Si totusi, nu prea pot sa-mi imaginez cum poti avea parte de intimitate si de apropiere fizica fara sex?

Pentru mine este de neinteles! Recunosc, sunt o persoana care adora sexul si nu am de ce sa ma rusinez de asta.

In general, se spune ca sexul conteaza doar 20% dintr-o relatie in cazul relatiilor care functioneaza, insa procentul poate ajunge la 80% atunci cand lucrurile nu merg.

Sa fim seriosi, in cele mai multe cazuri, orice relatie debuteaza cu o perioada hormonala… cu indragostirea, o perioada care este dominata in special de dorinta. In perioada cu pricina, sexul conteaza cam 80% din relatie.

In momentul in care hormonii se potolesc – am scris ieri ca se pare ca oamenii pot prelungi foarte mult aceasta perioada de dorinta – sexul coboara la 20%, restul pana la 100% fiind completat de cumulul de calitati care alcatuiesc iubirea.

Si totusi, sexul este baza, sexul este temelia unei relatii. El este fundatia!

Oricat de mult incearca unii sa-i nege folosul, sexul reprezinta o nevoie umana primara, la fel ca foamea sau setea.

Or daca tu blochezi nevoile primare, mi-e destul de greu sa cred ca poti reusi sa construiesti nevoile superioare. E ca si cum ai incerca sa construiesti o casa fara fundatie. Se poate… insa la prima furtuna ii strigi – zboara, puiule, zboara!”

Drept urmare, o relatie care debuteaza cu artificii pe tavan si ajunge la abstinenta  poate ridica niste semne de intrebare. Mi-e greu sa cred ca ambii parteneri se sting. In general, doar unul isi pierde interesul pentru celalalt partener.

Iar atunci cand se intampla asta vorbim despre dezechilibru, vorbim despre chin. Mai ales daca ne gandim ca la cuplurile unde exista sentimente, sexul nu se raporteaza doar la fizic, ci si la emotional si, de ce nu, chiar spiritual. Despre ce pasiune, despre ce intimitate mai vorbim intr-o astfel de situatie?

Asa cum am mai scris, pentru a avea o relatie fericita trebuie sa exista un echilibru intre pasiune, intimitate si angajament.

In momentul in care ramai doar cu angajamentul nu poti vorbi despre o relatie functionala, ci doar despre o relatie schilodita, incompleta.

Cand cuplurile ajung in acest punct, nu exista prea multe variante: terapia de cuplu, suferinta in tacere (cea mai intalnita zic eu), aventuri extra-conjugale sau divort.

Mai exista varianta non-monogamiei etice (mariajele deschise) in care partenerii accepta de comun acord sa faca sex si cu alte persoane.

De asta am raspuns – ‘depinde’ – la intrebare initiala. Fiecare cuplu isi traseaza propriile directii, propriile reguli de functionare.

Parerile sunt impartite. Spre exemplu, zilele trecute am citit o declaratie a domnului Virgiliu Gheorghe – un soi de guru al persoanelor care, intr-un fel sau altul, comdamna sexul.

Domnul Virgiliu spune ca sexul constituie 10-20% dintr-o relatie si ca restul inseamna afectivitate. Domnia sa sustine ca afectivitatea este suficienta pentru a consolida relatia. Oare?

“Pe barbat nu il mai intereseaza alte femei si pe femeie alt barbat. Insa afectivitatea se cultiva si se mentine prin intermediul respectului. Unde mai este respectul cand pe tine te intereseaza doar trupul celuilalt?”

Ceea ce omite sa spuna domnul Gheorghe este faptul ca sexul este baza relatiilor umane si ca e putin fortat sa incerci sa-l elimini.

Mai mult, daca doi oameni au inceput relatia ca amanti, mi-e greu sa cred ca se vor transforma in niste colegi de apartament fara ca unul dintre ei sa-si doreasca sa faca sex.

In plus, cine spune ca intr-o relatie esti interesat doar de trupul celuilalt?
Nu, stimate domn, esti interesat SI de trupul celuilalt – pe scurt, esti interesat de tot ceea ce inseamna celalalt – aici incluzand si trupul lui/ei.

Repet, fiecare om, fiecare cuplu, este liber sa-si aleaga calea, insa inainte sa adoptati abstinenta, ar fi bine sa stiti ca lipsa activitatii sexuale in cuplu poate cauza rani adanci care pot produce nefericire, infidelitate si, bineinteles, despartire.

Din punctul meu de vedere, sexul poate fi un partener excelent, un prieten de nadejde in cuplu. Sincer, chiar nu inteleg de ce unii vor sa-l transforme in dusmanul propriilor trairi?

Foto Credit: newdaymusicworld.wordpress.com

Link-uri sponsorizate

Comments