Dragostea dureaza cat vrei tu

love
Link-uri sponsorizate

‘Dragostea dureaza 3 ani. La inceput este un an de pasiune, pe urma un an de tandrete si, in cele din urma, un an de plictis. In primul an, cumperi mobila. In al doilea an, muti mobila. In al treilea an, imparti mobila’ – scrie Frederic Beigbeder in cartea “Dragostea dureaza trei ani”. O perspectiva mai degraba tragica decat comica.

Pot spune ca am citit o gramada de carti despre dragoste si o sumedenie de studii. Concluzia? Nimeni nu poate sa spuna exact cat dureaza dragostea.

Pana mai ieri, umbla libera teoria potrivit careia ar exista barajul celor 7 ani. Ei bine, nu cu mult timp in urma, acest baraj a fost daramat si perioada a scazut la 4 ani.

In Romania, cei care se ocupa de divorturi spun ca dragostea dureaza undeva intre 5 si 9 ani. Iata niste diferente destul de mari la nivelul cifrelor.

Pot sa fac pariu de pe acum ca peste 5 ani, barajul celor 4 ani va fi de asemenea doborat, pragul coborand probabil la 2 ani si tot asa, pana cand cineva va avea un moment de luciditate si va tipa in gura mare – OAMENII NU AU FOST FACUTI CA SA TRAIASCA IMPREUNA! STOP!!! IZOLAREA ESTE NOUL MUST-HAVE!

O perspectiva tragi-comica, in care sincer nu cred.

Eu sunt convins ca dragostea dureaza atat cat vrei tu, tu si partenerul/a de cuplu.

De cei doi depinde cat va dura dragostea lor si de modul in care reusesc sa-si gestioneze mixul de instinct, dorinta, afectivitate si social.

Asa cum vedem casnicii care se distrug dupa 4 ani, vedem casnicii care dureaza 20 de ani sau o viata.

Cineva a avansat ideea potrivit careia doar 5% dintre cupluri sunt cu adevarat functionale. Tendinta mea este de a fi de acord cu aceasta idee.

La cate comportamente toxice exista in jur, la ce incultura emotionala crasa exista in noi, la ce constrangeri sociale ne sufoca personalul, nu m-ar mira sa fie asa.

Nici macar cu ciclul – ‘pasiune, tandrete, plictis’ nu sunt de acord.

Oamenii pot forma acea punte, pot trai impreuna chiar si o viata intreaga, insa nu este usor. Exista atat de multi factori care pun piedica, incat mi-ar trebui vreo doua zile sa-i enumar.

Cat dureaza dragostea? Fix atat cat vrei! TU, CUPLUL – pentru ca un cuplu inseamna o punte, doi formeaza unu.

Nu exista doua jumatati care formeaza un intreg – asta e o pacaleala. Exista doi oameni intregi care formeaza un tot.

Sunt de acord cu Ryle care spune ca ‘facem substantive comune din emotii efemere’ si ca ‘de aceea pentru noi dragostea este un obiect, desi suntem constienti de faptul ca este un construct ce tine de puterea imaginatiei noastre’.

Pentru o dragoste durabila e nevoie de o lista intreaga de lucruri – dorinta, apreciere, set de valori comune, interese comune, un limbaj al iubirii comun (sau daca este diferit sa fie constientizat limbajul celuilalt), vointa, rabdare, angajament  si lista poate continua pana maine dimineata.

Dragostea se obtine usor, atunci cand se afla in faza incipienta (hormonala); insa dragostea adevarata se invata, este un proces dificil, iar rezultatele pot fi extraordinare.

Pentru asta insa e nevoie de doua persoane care sa rezoneze perfect. Aici cred ca apar problemele reale.

Foto Credit: aminamichele.com

Link-uri sponsorizate

Comments