Cea mai mare greseala pe care o faci in cuplu

11
Link-uri sponsorizate

Care e cea mai mare greseala pe care o faci in cuplu?

‘Toata lumea face greseli’ – vor spune multi. Asa e, pe parcursul vietii toti facem alegeri gresite. Unii invata ceva din ele si incearca sa schimbe, iar altii nu invata nimic si se adancesc in nefericire.

Si totusi, putem vorbi despre cea mai mare greseala pe care o poti face in cuplu?

Despre ACEA greseala? Ei bine, Karl A. Pillemer – profesor la Cornell University – a reusit sa o gaseasca.

Ce a facut? A stat de vorba cu peste 800 de batrani, oameni care sunt casatoriti de 50, 60 sau 70 de ani.

Acest maraton de interviuri a insumat 25.000 de ani de experienta in institutia numita casatorie.

Toti acesti oameni au reusit sa puncteze aceeasi greseala pe care o fac foarte multi inainte de casatorie – greseala care cred ca se potriveste si in zona relatiilor – SA TE ASTEPTI CA PARTENERUL SA SE SCHIMBE DUPA CASATORIE, sau si mai rau, SA INCERCI SA IL SCHIMBI.

Iata cateva opinii ale batranilor:

“Am crezut ca pot sa-mi schimb partenerul. Niciodata nu se intampla asta cu adevarat”.

“Daca ai senzatia ca te casatoresti cu cineva care nu e pe aceeasi lungime de unda cu tine si o sa-l schimbi, esti un prost/a”.

“Inainte sa te casatoresti trebuie sa te gandesti bine daca poti sa suporti comportamentul lui/ei pe termen lung sau nu. Cheia sta in acceptare si nu in schimbarea partenerului”.

Karl A. Pillemer lanseaza o intrebare pentru toti cei care vor sa evite suferinta in cuplu (sau in casnicie) – “incercati sa va imaginati ca nimic din comportamentul partenerului/ei nu se va schimba. Asta inseamna sa va imaginati traind alaturi de acea persoana, zi de zi, asa cum este pentru urmatorii 30-50 de ani. Inca mai sunteti interesati sa faceti pasul cel mare?”

In concluzie, atunci cand vrei sa eviti suferinta, trebuie sa stii ca e nevoie sa-ti alegi partenerul cu mare atentie, explorand cu onestitate aspectele pe care le poti suporta, dar si pe cele pe care nu le poti tolera.

“Unul dintre aspectele importante ale mariajului nostru a fost ca am putut sa ne schimbam de mai multe ori si ca am facut-o pentru ca am vrut asta si nu pentru ca am vrut sa ne schimbam unul pe celalalt. Oamenii se dezvolta si se schimba singuri. Atunci cand cineva incearca sa-i schimbe, atunci totul se distruge”, a mai spus unul dintre batranii intervievati.

In concluzie – vrei sa-ti schimbi partenerul? Pregateste-te sa-ti asumi consecintele. In niciun caz nu vor fi placute.

Foto Credit: southasian.com

Link-uri sponsorizate

Comments