Succesul iubirii se bazează pe valori

love123
Link-uri sponsorizate

Știu că unii nu vor fi de acord cu acest text, însă o spun ferm – iubirea nu poate fi necondiționată!

Dacă te raportezi la iubire ca la o emoție/sentiment, poți spune că este necondiționată, dar ai o problemă. Mare de tot!
Oamenii care cred că iubirea este emoție/ sentiment se așteaptă ca iubirea să le rezolve toate problemele. Or asta nu se întâmplă! Emoția, sentimentul, în sine … nu rezolvă nimic. Simți și atât!

Însă, pentru că există un mare însă, atunci când crezi că iubirea este suficientă sau, așa cum a spus John Lennon – ‘all you need is love’ – ai tendința de a ignora valori umane fundamentale, precum: respectul, umilința, angajamentul, implicarea, aprecierea… față de oamenii la care ții. Are dreptate Mark Manson. Dacă iubirea tot rezolvă orice situație/problemă, ce sens mai are să-ți pese de valori, de profunzimi, de lucruri complicate? Lasă că vine flama aia și rezolvă tot! Ca un Mr Muscolo așa :)

Periculoasă abordare!

Fac pariu că oamenii care cred în iubirea necondiționată îmbrățișează și ideea că iubirea rezolvă tot. Nu știu cum se face însă că tocmai ei atrag în viețile lor oameni care le arată că lucrurile nu stau deloc așa. Oameni care îi jignesc, care îi trădează, care îi distrug la capitolul personalitate etc…

Iubirea este cât se poate de condiționată! Iubirea este condiționată de valori! Fără valori, iubirea este doar o resursă finită! Este un fitil care arde, după care… boom! Ea are doar un fundament chimic.

Emoțiile, ca și sentimentele, sunt trecătoare, sunt oscilante. Pe bune, a trăit cineva vreodată o stare continuă de fericire? Nu cred! La fel și cu iubirea? A iubit cineva vreodată la fel, cu aceeași intensitate? Mă îndoiesc!

Pentru ca iubirea chiar să fie o construcție puternică, ea are nevoie de legitimare prin valori! În momentul în care emoțiile/sentimentele primesc această legitimare prin valori umane… ideea de iubire necondiționată dispare.

În acel moment, putem spune că înțelegem faptul că ‘relatiile sănătoase necesită mai mult decât emoție pură și pasiuni trecătoare’.

Drept urmare, atunci când ne raportăm la iubire ca la o emoție/sentiment, riscăm să ne-o luăm. Pe de altă parte, atunci când o privim ca fpe o construcție legitimată prin valori, emoțiile și sentimentele fiind vârful construcției, acoperișul; avem șanse mai mari să reușim să ne construim relații sănătoase și durabile.

Mark Manson spune frumos: ‘Succesul relațiilor ține de valori fundamentale’.

Eu aș spune că și succesul iubirii ține de aceste valori fundamentale, precum: bunătatea, respectul, aprecierea etc…

Emoții avem cu toții, valori… mai puțin!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: aminoapps.com/

Link-uri sponsorizate

Comments