Infidelitatea nu ține cont de vârstă

cheating1
Link-uri sponsorizate

‘Sau e prea bătrân ca să mă înșele?’, m-a întrebat ieri cineva. ‘Infidelitatea nu are vârstă’, i-am răspuns.

‘Ea poate apărea în adolescență, când avem primele relații ‘serioase’; pe la 20-30 de ani, când mulți se căsătoresc; la 40 de ani, când mulți sunt deja divorțați și intră avariați în alte relații sau când căsniciile dau semne de oboseală; la 50 de ani, când începem să ne gândim la final și, de ce nu, la 60 de ani, când apare teama reală de moarte și anumite persoane pot încerca să caute confirmări, să se simtă din nou tinere.
Infidelitatea chiar nu ține cont de vârstă.

În construcția ei intră mai multe componente:

1. Un tipar de familie
În funcție de tipul de relație pe care l-a văzut în familie, omul tinde să repete acel tip de relație. Am cunoscut femei care avuseseră modele de triangulație și trăiau, la rândul lor, același lucru. Iar exemplele pot continua cu destule exemple. Sigur, nu este suficient doar acest tipar.

2. Educația
Educația joacă un rol extrem de important. Mai ales educația emoțională. Din păcate, acest tip de educație lipsește cu desăvârșire, cel puțin pentru moment. Cu cât ești mai educat și mai informat vis-a-vis de ceea ce înseamnă o relație, infidelitatea, care sunt efectele ei etc, cu atât poți lua decizii mai bune, asumate.

3. Contextul emoțional
Este ușor să spui: ‘bărbații sunt porci’ sau ‘femeile sunt curve’, însă nu rezolvi nimic. Fiecare caz de infidelitate are nevoie de o analiză corectă și concretă a fondului emoțional. Este esențial pentru a putea realiza ce se întâmplă în relația respectivă.

4. Conjunctura
Sau ispita. Aici lucrurile sunt destul de simple, întreaga lume fiind, în sine, o ispită. Și pentru bărbați și pentru femei. În vremurile astea e ușor să înșeli. Mai greu este să nu o faci.

5. Dorința
Și asta contează mult. Degeaba există ispite, dacă tu nu vrei, dacă tu spui ‘pas’. Infidelitatea este o decizie cât se poate de clară. Acum, că nu se asumă… asta e o altă discuție.

Vedeți, infidelitate nu se rezumă doar la instinct animalic. Ea înseamnă mult mai mult, acoperă mai multe sfere. Este un proces complicat, ce trebuie să fie analizat cu mare atenție.

Infidelitatea nu ține cont de vârstă. Ea există de când lumea și nu dă semne că ar avea chef să plece din viețile noastre.

Ce putem noi să facem?
Să încercăm să ne construim relații funcționale, relații sănătoase, un set-up mental corect, să comunicăm foarte bine, să fim atenți la parteneri/e, să le înțelegem dorințele și nevoile și să încercăm să ne armonizăm. Nu este o rețetă care să-ți garanteze o viață lipsită de griji, însă poate fi o rețetă care să-ți aducă un plus de fericire.

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: understandingrelationships.com/

Link-uri sponsorizate

Comments