Partenerii grijulii converseaza cu grija

intimacy
Link-uri sponsorizate

Intimitate nu inseamna spatiu pentru tine! Intimitate nu inseamna anumite lucruri (secrete) pe care le tii doar pentru tine.

Nu, atunci cand vorbim despre cuplu, intimitate inseamna deschidere, transparenta si impartasirea a tot ceea ce gandim si facem… in DOI!

Oamenii se raporteaza gresit la ideea de intimitate.
Cei mai mult au senzatia ca intimitatea este o chestiune personala. Ce inseamna asta? Ca tin lucruri in afara cuplului, iar asta produce angoase, frustrari si, de ce nu, furie.

O alta mare greseala pe care o fac oamenii este neglijarea conversatiilor intime. Multi au senzatia ca daca s-au indragostit totul va merge ca uns pentru totdeauna; iar daca incep sa apara probleme nu si le rezolva cu partenerul/a, ci cauta persoane din exterior.

Si uite asa, fara sa-si dea seama, acesti oameni deschid larg usile catre infidelitate.

Da, ati citit bine – deschid usile catre infidelitate! Cu manutele lor! Si cu cea mai pura ne-grija!

Acum sa vorbim putin despre conversatiile intime si despre importanta lor.

Willard F. Harley Jr scrie astfel in cartea sa intitulata “Nevoile lui, nevoile ei” – “Conversatia intima se concentreaza asupra ceea ce simtim gandim si facem. De ce este ea importanta? Pentru ca este parte integranta a rezolvarii celorlalte nevoi emotionale. Avem nevoie de ea pentru a rezolva probleme sau pentru a face planuri. Conversatia intima implineste o nevoie de baza a multor femei – nevoia de siguranta”.

Atunci cand un partener neglijeaza zona intima a cuplului, celalalt se va simti confuz, dezamagit, parasit si va cauta explicatii in jur. Problema este ca pe fondul acestei nesigurante, persoana respectiva se poate indragosti rapid de prima persoana ce pare sa-i umple golul lasat de partener/a. Si uite asa pica unii in relatii paralele fara sa-si dea seama de ce.

Dupa cum vedeti, suntem inamicii propriei intimitati de cuplu. Noi, prin propriile abordari si comportamente.

Si tot noi dam nastere unor inamici si mai cranceni, pe care Willard Harley Jr ii creioneaza perfect in cartea sa.

Ei sunt 4. Sa-i enumeram!

1. Pretentiile!
Va suna cunoscut? E? De cate ori v-ati intalnit cu ele? Nu-i asa ca foarte des? “Nimic nu e mai gresit decat sa ai pretentia ca cel de langa tine sa faca ceva. Cand cerintele tale se transforma in pretentii, iubirea celuilalt este ruinata. De fiecare data cand emiti o pretentie, ii spui de fapt ca nu iti pasa de ce simte. Vrei ceva si asta e tot ce conteaza. Pretentiile tale nu ii dau celuilalt niciun drept de a refuza” – scrie terapeutul.

2. Lipsa de respect
Asta este o alta mare problema cu care se confrunta cuplurile. “Chiar si banalul gest de a da ochii peste cap dupa un comentariu al partenerului poate pune punct unei seri care pana atunci fusese placuta”. Oare cati dintre noi au grija de celalalt, cati se pun in pielea lui/ei inainte de a actiona?

3. Exprimarea furiei
Aici vorbim despre cutremure in relatie. Atunci cand doi oameni isi exprima furia, exista un singur scop – acela de a-l rani pe celalalt. “Cand partenerii sunt furiosi, ar trebui sa nu spuna nimic, ca oricum sunt lipsiti de logica”, spune Harley Jr. Sfatul terapeutului? Atunci cand esti nervos, incearca sa taci si sa te linistesti daca vrei sa eviti probleme greu de remediat.

4. Accentul pus pe greselile partenerului – trecute sau prezente
Eu as numi asta castrare! Pe fata! O fac si femeile si barbatii. Vreti un exemplu? “Femeile din viata ta au fost niste proaste. Daca nu veneam eu erai vai de capul tau”. Castrare curata! Si daca este repetata, produce grave caderi de self esteem.

Cam astia ar fi cei 4 inamici ai conversatiei intime! Va plac? I-ati intalnit? Eu da, ba chiar de multe ori, din pacate. Uneori i-am folosit si eu. Tot din pacate…

Concluzia? Terapeutul are dreptate – partenerii grijulii converseaza cu grija!!!

In plus, comunicarea intima se face acasa, nu la birou. O femeie care se confeseaza unui coleg despre problemele sale intime risca sa sfarseasca in bratele acestuia fara sa-si dea seama. Iar acest lucru se intampla si cu barbatii.

Drept urmare, daca vreti sa aveti relatii de durata, incercati sa revizuiti abordarea intimitatii si mai ales sa il respectati pe celalalt. De aici cred ca pleaca orice relatie functionala… de la respect.

Foto Credit: Huffington Post

Link-uri sponsorizate

Comments