Daca relatia ta merge prost, inseamna ca ai setat-o asa

eu7
Link-uri sponsorizate

“Daca relatia ta merge prost, inseamna ca ai setat-o asa” – scrie Dr. Phil pe Huffington Post.

Daca as fi citit acest pasaj acum cativa ani (4-5 ani), m-as fi enervat grav si as fi spus ca omul asta vorbeste prostii.

Acum insa, lucrurile s-au schimbat, vad intregul tablou cu alti ochi si pot spune ca da, oamenii isi cultiva relatiile proaste.

Stiu ca suna ciudat, stiu ca suna banal, insa da, noi ne cultivam relatiile proaste. Si nu oricum, ci zilnic, cu o fantastica implicare si devotament :))

Ce vrea sa spuna Dr. Phil prin setat? El spune ca oamenii care traiesc in relatii disfunctionale isi construiesc un stil de viata care nu lasa loc pentru alte variante. Este un stil de viata distructiv ce nu permite alt deznodamant.

De-a lungul anilor am avut cateva relatii disfunctionale… Parca le cautam… Ei parca, evident ca le cautam! De ce faceam asta? Pentru relatia cu mine era disfunctionala, pentru ca stilul meu de viata era disfunctional, pentru ca purtarile mele atrageau un anumit tip de femeie.

Ce nu faceam pe vremea aia? Nu imi asumam si consecintele acelui stil de viata! Era mai comod sa dau vina. Cum sa fiu eu vinovat? Neaaah, eu eram perfect, victima perfecta. Ba chiar am reusit cu brio sa-mi construiesc un rol de victima :)) Nu ca duduia nu era un agresor perfect… era, insa si eu i-am permis sa se desfasoare. Daca ma caram, putea ea sa agreseze cat in luna si in stele… dar nu pe mine :))

Deci de la mine au plecat toate problemele si suferintele pe care le-am indurat. Insa au fost cumva – desi suna prost – de bun augur, pentru ca mi-au deschis ochii si m-au invatat sa ma cunosc.

“Nu poti avea o relatie proasta pe termen lung fara sa ai un stil de viata care sustine intregul taboul”, mai spune Dr. Phil.

Asa este – daca esti viu, vesel, energic… atragi un anumit tip de oameni. Daca esti trist, tern, depresiv… atragi alt tip de oameni – ba chiar oameni care iti vor face rau, care te vor face sa te adancesti si mai rau in rolul de victima. Tu alegi cum esti!

Iar pentru a putea sa alegi, trebuie mai intai sa potolesti haosul din viata ta.

Dr Phil are dreptate – “exista o legatura clara intre realitatea relatiei tale, stilul tau de viata si relatia pe care o ai cu tine”. Astea functioneaza doar impreuna, nu au cum sa functioneze separat.

La nivelul relatiilor “nu poti sa-ti schimbi partenerul/a, nu poti iei decizii in locul lui/ei, insa poti sa-l/o inspiri”. Mi se pare extrem de important! Poti sa-l inspiri, nu sa-i faci jocul.

Atunci cand partenerul/a intra in jocuri de putere, sau are comportamente distructive, tu poti sa-l/o inspiri, oferindu-i alternativa. Daca intri in joc nu rezolvi nimic! Vei iesi de acolo sifonat/a rau. Daca vei incerca sa-l/o inspiri, s-ar putea sa ai surprize extrem de placute.

Daca persoana respectiva nu iese din tiparul pe care si l-a setat, atunci nu-ti ramane decat sa iesi din relatie. Nu poti sta in ceva ce iti face rau doar pentru ca te minti ca iubesti, sau din comoditate/ obisnuinta.

Atunci cand ai un partener toxic, un partener care si-a setat un tipar distructiv, este important sa-i arati ca daca si-a ales acest tipar, trebuie sa-si asume si consecintele. Iar una dintre aceste consecinte este plecarea ta din relatie.

Din pacate, prea putini oameni isi asuma consecintele propriilor alegeri de viata. Este mult mai simplu sa dai vina pe celalalt…

Link-uri sponsorizate

Comments