Ce ai schimba in Bucuresti?

smardan
Link-uri sponsorizate

Este intrebarea pe care mi-a adresat-o cineva aseara. Mi-a fost greu sa ofer un raspuns pe loc, insa i-am promis ca ma voi gandi si voi scrie un text despre asta.

Fiind nascut si crescut in Bucuresti am vazut cum s-a dezvoltat orasul asta cel putin in ultimii 25 de ani.

Da, sunt suficient de multe schimbari pe care le-as face, insa trebuie sa recunosc ca sunt destule zone absolut superbe.

Primul lucru pe care as vrea sa-l schimb este mentalitatea oamenilor.

Bucurestiul nu este nici pe departe atat de negru sau atat de naspa cum vor unii sa-l zugraveasca.

Ti se pare ca orasul asta e negru? Esti sigur ca ochelarii prin care il privesti sunt curati?

Orasul este plin de culoare, de culoare misto… trebuie doar sa vrei sa o vezi. Ea exista, insa pentru a o vedea trebuie sa lucrezi intai la tine.

Okay, ca sa nu o mai lungesc, ar fi cazul sa vorbesc putin despre schimbari.

Sa o iau la rand – nu neaparat in ordine.

Ce as vreau eu sa vad schimbat?

1. Politica de sincronizare a stopurilor
Cred ca este un factor de stres important pentru bucuresteni – fie ei soferi sau calatori in RATB. Sunt multe zone in oras unde semafoarele sunt sincronizate prost sau nu sunt sincronizate deloc. O sincronizare eficienta inseamna timp castigat pentru toata lumea si nervi mai putini.

2. Politica asfaltarilor
Pe bune, chiar nu face nimeni scandal ca in fiecare an apar cratere in asfalt? Chiar nu raspunde nimeni pentru ciordeala asta crancena?

3. Centrul orasului – si aici ma refer la zone precum Grivita – Mircea Vulcanescu, zona din spatele magazinului Cocor si altele.
Este inadmisibil ca zone centrale sa arate in asa hal de jeg. Este inadmisibil ca niste case care candva au fost superbe sa fie ocupate de tigani care, dupa parerea mea, nu au ce sa caute acolo. Este inadmisibil ca zonele astea sa arate ca niste ghetto-uri.

4. Centrul orasului 2 – arata tern si urat. Aici vorbesc despre blocurile vechi de pe Magheru, Dacia etc. Nu inteleg de ce nu se ocupa nimeni de fatada acestor blocuri? Si cand e soare te simti naspa cand vezi gri-ul spre negru de pe blocurile alea. Ca sa nu mai vorbesc despre cladirile aflate in paragina pe Calea Victoriei sau despre unele imobile din Centrul Vechi – un adevarat pericol pentru trecatori.

5. Calea Victoriei – vreau sa arate ca inainte. Cine a facut banda aia de biciclisti a fost cel mai idiot om din lume. Mi se pare o idee cat se poate de stupida. A calculat cineva cati biciclisti trec zilnic pe banda aia? A calculat cineva cat timp se pierde mai nou in cozile de pe Calea Victoriei? Sunt curios sa aflu un raspuns la asta. P.S.: Nu am nimic cu biciclistii.

6. Parcuri – in orasul exista o gramada de terenuri virane care ar putea fi transformate in mini-parcuri. S-ar castiga niste spatii care acum gazduiesc caini maidanezi si oameni fara adapost, spatii pe care toata lumea le ocoleste.

7. Educatia pietonilor si soferilor
Mi se pare un detaliu extrem de important. Si unii si ceilalti trebuie sa invete ce inseamna respectul. Mai mult, mi se pare important ca oamenii sa respecte regula “dreptei” – adica atunci cand esti pe o scara urci prin dreapta si cobori prin dreapta. Este o chestiune de bun-simt elementar care, din pacate, nu prea se respecta.

8. As redeschide maidanele – si aici ma refer la terenurile de sport din scoli si licee. In anii ’90, cand eram in liceu… jucam basket pana cand se intuneca. Era o atmosfera tare misto pe teren la Moisil. Acum peste tot este inchis. Unde vreti sa se miste copiii? In fata blocurilor? Printre masini?

Cam astea sunt cateva schimbari rapide pe care le-as face. Nu intru in cartiere sau in detalii mici.

Tu ce ai schimba in Bucuresti sau in orasul tau?

Va provoc sa comentati si sa facem o lista completa.

Sunt tare curios sa vad ce iese…

Foto Credit: laurentiuilie.ro

Link-uri sponsorizate

Comments