Femeia intarcata si protestul viril

eu 66
Link-uri sponsorizate

Nu am sa inteleg niciodata eternul razboi dintre sexe. Nu am sa inteleg niciodata aceasta competitie barbat-femeie sau invers.

Imi este imposibil sa inteleg cum cred unii ca daca alimenteaza acest conflict au ceva de castigat, asa cum imi este imposibil sa cred ca o persoana care arata cu degetul spre barbati poate avea acasa o relatie functionala.

Ieri mi-a aparut in ochi unul dintre cele mai toxice texte pe care le-am citit in ultima vreme. Toxic nu pentru titlu – barbatii romani nu au fost intarcati inca, ci pentru modul in care este construit.

Evident, textul este scris de o femeie care a prins o buna bucata din viata comunismul. Asta este si motivul pentru ca inteleg abordarea toxica a subiectului.

Textul domniei sale este plin de clisee.

Iata un exemplu –
Femeia a invatat sa conduca o intreaga familie, dar barbatii au invatat doar sa conduca alti barbati. Ei detin doar 50% din problema, adica ceilalti barbati” – pe langa feminismul de ani ’70, aici vedem clar o diferentiere la nivel de putere. Cineva trebuie sa conduca ceva – nu exista ideea de parteneriat, de egalitate. Nu – femeia sau barbatul trebuie sa conduca ceva. Jocuri de putere? Da, ati ghicit – toxicitate.

Mergem mai departe – “Clubul barbatilor romani a fost invadat de femei :) , care, dintr-o clipire, pot dezarma imediat un barbat. Si ei stiu asta. Ele au o gramada de instrumente la dispozitie: fuste, tocuri si parfum, iar barbatii pot sa vorbească doar despre whisky si fotbal”.
Stimata doamna, nu stiu ce barbati cunoasteti dumneavoastra, dar barbatii romani nu (mai) sunt atat de idioti (daca au fost vreodata).

Cunosc o gramada de barbati dispusi sa discute cu dumneavoastra cam pe orice tema doriti, iar eu ma numar printre ei. Asa ca va iert usoara iesire in decor :)) Iar daca aveti impresia ca pot fi impresionat cu fuste, tocuri si parfum, inseamna ca va rezumati la pusti de 15 ani, nu la barbati.

Si, in sfarsit, sa punem cireasa pe coliva – “Pentru femei, nu e important cine castiga jocul, ci doar ca il castiga cineva. Testosteronul nu are nicio sansa in fata estrogenului. Barbatii romani nu au fost intarcati inca”.
1. Cine a zis ca testosteronul si estrogenul trebuie sa se lupte?
2. De ce trebuie sa castige cineva ceva? Nu mai bine lucram in echipa?
3. Dupa parerea mea intreaga societate romaneasca este neintarcata. Sa fim seriosi… avem doar 25 de ani. Suntem foarte tineri, inca suntem in formare, avem enorm de mult de invatat – si barbati si femei.

Bun, acum, ca am trecut in revista cateva pilde care-ti ridica parul pe spate, sa va spun cum vad eu toata revarsarea asta de toxicitate.

Fireasca pentru o romanca. Nu, stati, nu imi sariti in cap. Este o reactie cat se poate de fireasca intr-o societate schilodita de 45 de ani de comunism, intr-o societate profund patriarhala.

Iar ceea ce v-am prezentat mai sus cred ca intra lejer in sfera protestului viril al lui Adler.

Ce inseamna asta? “Orientarea inconstienta spre un ideal de masculinitate care se manifesta prin refuzul de a accepta rolul de femeie, prin lupta impotriva calitatilor feminine si promovarea calitatilor masculine – putere, forta, duritate”.

Care este scopul? Simplu – combaterea sentimentului de inferioritate provocat de apartenenta la sexul feminin. 

Da, protestul viril este un ecoul al unei discriminari culturale intre masculin si feminin, iar ceea ce a scris doamna se inscrie perfect acolo – mesajul fiind clar – barbatii romani m-au dezamagit si inca o fac, insa americanul meu este cel mai tare barbat de pe planeta.

Doar o femeie afectata de protestul viril ar scrie asa ceva – “Romancele au obtinut egalitatea cu barbatii, fie ca o stiu, fie ca nu. Chiar daca vor sa se marite si sa aiba copii, sunt foarte capabile sa aiba, doar ele, grija de familie”. 

Excelent! La fix. Femeile care manifesta acest protest viril incearca sa fie intotdeauna in competitie cu barbatii, iar atunci cand se casatoresc, incearca sa inverseze rolurile, sa fie superioare sotilor.

Din pacate, cata vreme unul dintre parteneri vrea sa domine, relatia aia nu va fi niciodata una functionala, ci toxica.

Stiti care e partea proasta pentru genul asta de femei? Ca sunt intotdeauna iritate si pot claca fix cand nu te astepti, ele sunt intr-un razboi permanent, avand tot timpul ceva de demonstrat. O femeie linistita, asumata, nu isi va pune niciodata aceste probleme.

Naspa este ca genul asta de comportament nu deblocheaza tensiunile dintre sexe, ci le accentueaza si mai tare. Genul asta de femeie nu va accepta niciodata un parteneriat – ea doar va cauta superioritatea!

Este trist sa vezi asemenea texte, este trist sa vezi asemenea mesaje. Tocmai acum cand oameni par dispusi sa renunte la celebrele “gender roles”?

Daca am fi mai atenti la mesaje, sunt sigur ca am reusi sa schimbam cate ceva din vechile obiceiuri.

Altfel, mi-e teama ca viata noastra se va rezuma in continuare la penibila lupta dintre – “femeile sunt curve” si “barbatii sunt porci”.

Link-uri sponsorizate

Comments