Iubirea ucide casatoria?

vulpescu
Link-uri sponsorizate

Mai devreme am publicat prima parte din textul Casatoria – intre viol si interes.

Este un referat scris de mine pentru un examen. Mi s-a parut interesant sa-l public aici.

Acum va ofer spre dezbatere partea a doua, intitulata: Iubirea ucide casatoria?

“Interesant este ca aceasta emancipare a femeilor vine pe fondul transformarii casatoriei – de la aranjament la casatorie consfintita, ce implica iubirea dintre parteneri. Sa fie oare vreo legatura intre – casatoria din dragoste, emanciparea femeilor si divort?


„Ce ironie sa vedem cum casatoria, incarnare a platitudinii burgheze, aspira la gloria dorintei absolute. Sentimentul de iubire ii confera unui simplu contract civil o sacralitate superioara ceremoniei religioase. Himenul devine o utopie accesibila tuturor, cu conditia ca inima sa vorbeasca in deplina sinceritate” – noteaza Pascal Bruckner in cartea sa „Casatoria din dragoste – oare mai exista?” (2011 – Editura Trei).

Bruckner considera ca tocmai eliberarea iubirii a dus la aceasta deruta moderna a oamenilor, iubirea ucigand nu doar casatoria – „aflata in cadere libera in ultimii 30 de ani”, ci si „insasi posibilitatea de existenta a cuplului, in raport cu care casatoria functioneaza ca o oglinda care mareste”.

Scriitorul crede ca daca acum 50-60 de ani, iubirea era un soi de detinut intr-o inchisoare a conventiilor, acum, cand ea este eliberata, ii duce pe oameni la nebunie, majoritatea cautand iubirea perfecta.

„De ce pare atat de greu de trait in zilele noastre? Pentru ca veneram iubirea perfecta ca pe o divinitate, pentru ca a devenit, ca si fericirea, alfa si omega societatilor noastre occidentale”, spune Bruckner.

Si Andre Breton se apleaca asupra degringoladei ce a cuprins societatea in anii de iubire eliberata – „oamenii devin nefericiti ca nu sunt fericiti in casnicie, ii nelinisteste ideea ca nu au cunoscut niciodata iubirea nebuna”.

Practic s-a ajuns la ideea ca orice iubire care nu e nebuna nu merita traita. „S-a vrut deci sa se asimileze iubirea cu casatoria, prima sa fie domesticita, cea de-a doua sa devina maleabila si rezultatul este urmatorul – avem mai putine casatorii si mai multe divorturi, oamenii prefera unirea libera sau concubinajul, pentru a-si modela sentimentele dupa bunul lor plac.

Accesul la statutul conjugal a fost facilitat in asemenea masura incat a incetat sa mai fie dorit” – mai scrie Pascal Bruckner in cartea sa.

Voi ce credeti?

Link-uri sponsorizate

Comments