Între două epave nu poate exista fericire!

eushirt11
Link-uri sponsorizate

Azi continui publicarea discuției pe care am avut-o cu Gina Chiriac – psiholog principal, psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă, specialist în hipnoză clinică, terapie Eriksoniană și terapie de cuplu.

În această a doua parte a interviului, vom vorbi despre un concept prea puțin analizat în România, dar care, încet încet, începe să-și fac loc în mentalul colectiv: fericirea!
Rămăsesem la fericire! De ce avem nevoie pentru a fi fericiți?
Gina Chiriac: Ca să fii fericit e nevoie să acționezi. În primul rând, ar fi bine să conștientizezi faptul că nu ești fericit. În al doilea rând, ar trebui.să știi că există metode pentru a-ți cultiva fericirea și, nu în ultimul rând, ar fi bine să știi că ai de lucru în cuplu pentru a construi fericirea. Altfel nu se poate. Fericirea nu este o stare de nirvana. În relație este o construcție a cuplului.

De altfel, se și spune: ‘nu lucra la relație, lucrează la tine’. Numai că oamenii nu prea cred în această vorbă.
G.C.: Nu este doar o simplă zicală. E firesc să începi cu tine. Eu am un exemplu cu care lucrez la cursuri – am două coloane și spun așa: dacă ea e o coloană și tu ești cealaltă coloană, relația este construcția dintre cele două coloane.

Dacă tu nu te definești ca o coloană și ești ca o iederă, atunci celălalt devine centrul universului tău, iar tu depinzi de el.
IMG-20190611-WA0004Una e să fii fericit singur, printr-un proces de dezvoltare personală, cu conexiuni sociale puternice… asta ar fi coloana ta, dar asta nu te face automat fericit în relație.

Pentru a fi fericit în relație e nevoie să găsești pe cineva la fel ca tine și apoi să construiești.

Vorba aia: între două epave nu poate exista fericire
G.C.: Așa e. N-ai cum. E nevoie să fii tu bine, dar și să primești consensul celuilalt. Un alt motiv al nefericirii ar fi frica de intimitate. Indiferent că suntem bărbați sau femei, avem nevoie de tandrețe.

Nu doar bărbații se tem de intimitate, ci și femeile. Dacă e să ne gândim la noi, în oraș, suntem noi între noi. Nu vine o altă specie să facă dragoste cu noi. Și femeile sunt dispuse la a avea aventuri sau consum, pentru că le e frică de intimitate. Intimitatea nu este o chestiune ușoară.

Asta presupune să te cunoști foarte bine și să accepți faptul că, atunci când te duci mai adânc, e posibil să te doară sau să redeschizi o rană, dar să ai capacitatea de a rămâne în relație.
Iar asta poți să faci doar cerând ajutor.

Link-uri sponsorizate

Comments