3 întrebări care te ajută în situații de abuz emoțional

love1
Link-uri sponsorizate

Abuzul emoțional este un dușman silențios.
Nu se vede de la început, se simte pe parcurs, din ce în ce mai tare, iar uneori poate fi cumplit de greu să-l mai dai afară din viața ta.

Știu că vă sună puțin ciudat, însă primii abuzatori din viața noastră sunt chiar părinții. Fie și mânați de bune intenții, ei pot să construiască niște țipare care se pot menține pe tot parcursul vieții noastre.

Că tot vorbim despre abuz emoțional, aș vrea să vorbim despre o speță anume – acel partener care crede că știe mai bine decât tine ce îți trebuie. Cum trebuie să gândești, cum trebuie să-ți trăiești viața, ce haine să porți, ce decizii să iei etc…

Cum motivează genul ăsta de comportament? În fel și chip: fie îți spune că ești o persoană slabă, care nu este în stare să ia decizii; fie îți spune că are mai multă experiență și e firesc așa (îmbrăcând un rol de părinte pe care nu i l-a atribuit nimeni), fie pur și simplu îți spune ‘nu te duce capul suficient, așa că mergi pe mâna mea, mă pricep!’

Oricum o dai, omul ăla – indiferent că este bărbat sau femeie – încearcă să preia frâiele vieții tale.

Ai simțit vreodată asta?
Cum a fost?
Ce ai făcut?

După părerea mea, dacă cineva încearcă să facă, asta este musai să apelezi la următoarele 3 întrebări:
1. De ce faci asta?
Prin această întrebare îi rupi puțin controlul și încerci să îi arăți faptul că te prinzi de rolul pe care vrea să-l joace. Mai mult, poți să îi spui să înceteze, pentru că nu te respectă!

2. Ce rol am eu în relație?
Aici faci o scurtă introspecție și vezi dacă există o relație de parteneriat în care cei doi parteneri cooperează, se consultă, cresc împreună sau este o relație disproporționată, în care unul conduce și celălalt se supune! Îți dorești asta?

3. Cine sunt eu?
Asta este o întrebare care te ajută să te observi! Ești o persoană autonomă, o persoană capabilă să ia decizii de una singură? Sau ești o persoană dependentă, slabă, supusă, controlată, abuzată?

Este foarte util să vezi cum stai!
De ce?
Pentru doar conștientizând propria situație poți purcede la a lua decizii menite să-ți aducă bine în viață.
Este simplu.

Dacă simți că partenerul/a încearcă să te abuzeze din punct de vedere emoțional, încearcă aceste 3 întrebări.
Dacă vrei, poți să și scrii concluziile. Mai ales la întrebările 2 și 3.
Este foarte bine să vizualizezi. Te ajută să îți faci o idee mai clară despre întreg tabloul situațional al vieții tale din acel moment.

Spor!

Foto Credit: yourrelationshipspecialist.co.uk/

Link-uri sponsorizate

Comments