Infidelitate sau divorț?

angry1
Link-uri sponsorizate

Întrebare scurtă! Seacă! Directă! Ca o lamă căzută pe grumaz!
Răspunsurile nu sunt la fel. Deloc!

Chiar dacă, la o prime vedere, mulți ar avea tendința să apeleze la cutia mentală cu alb-negru, bun-rău.
Lucrurile nu stau deloc așa.
În viață nu poți să decizi așa. Sau, mă rog, poți, însă îți asumi consecințele :)

Zilele trecute am ‘aruncat’ întrebarea asta pe Atelierul de idei. Reacțiile au fost interesante. Primele comentarii au fost pur reactive – divorț!

‘Așa, direct? Fără nicio analiză?’, am întrebat eu, încercând să pun puțină gheață peste emoțiile încălzite.

Ulterior, oamenii s-au mai potolit și au început să realizeze că lucrurile nu sunt deloc ușoare.
Da, infidelitatea se întâmplă în viețile noastre, uneori aflăm, alteori nu trebuie să aflăm, pentru că simțim, dar există și cazuri în care relația îți merge bine merci, chiar dacă celălalt mai sare gardul și prin vecini. Se întâmplă!

Iar tu – indiferent că ești femeie sau bărbat – te simți iubit/ă, validat/ă, respectat/ă.
Da, se poate și asta!

Dilema apare atunci când afli. Ce faci?
Rupi totul? Repet – celălalt se achită corect de tot ce înseamnă relația voastră, din toate punctele de vedere însă… Mai există acest însă.

Cât de greu atârnă acest însă?
Aici se deschide un adevărat evantai de nuanțe și decizii, totul rezumându-se la context.
Nu poți exclude contextualitatea din dezbatere. De ce? Pentru că, cel puțin la suprafață, nicio relație nu seamănă cu alta.

Drept urmare, atunci când se pune întrebarea – infidelitate sau divorț?, este bine să analizăm caz cu caz. Chirurgical!
Chiar nu putem așterne rețete universal valabile.

Pot exista contexte în care cei doi trec peste infidelitatea unuia sau a ambilor și merg mai departe cu o relație rescrisă după noi reguli; pot exista contexte în care relația continuă, însă cel care a înșelat o face din nou sau, pe dos, celălalt începe și el… ca răzbunare; pot exista contexte în care cei doi încearcă să meargă mai departe, dar realizează că nu pot trece peste; pot exista contexte de despărțire/divorț brusc… iar lista poate continua cu multe, foarte multe variante.

Vedeți? În viață nimic nu este bătut în cuie.
Și vă spune asta un om care a trăit, simțit și văzut multe, un om care, deși a adunat destulă experiență de viață, continuă să fie surprins de ceea ce au trăit, simțit și văzut alți oameni.

Da, poate că acum 3-4 ani eram mai abrupt atunci când tratam întrebări de genul: ‘infidelitate sau divorț?’ -, da, poate că pentru unii m-am diluat. E posibil să existe și păreri de acest gen.

Eu consider că am evoluat, că – pe măsură ce studiez și înțeleg mai bine dinamica relațiilor -realizez că în zona asta nimic nu e bătut în cuie, că viața este ca un râu de munte, că iubirea înseamnă curgere, că totul este posibil, chiar și atunci când ai impresia că dai totul pentru relația ta.

De aceea, cred că ar fi cazul ca atunci când vedem o întrebare de genul: ‘infidelitate sau divorț?’, să nu ne mai repezim să dăm verdicte finale, ci să tragem aer în piept și să spunem cu calm: depinde! Am nevoie de mai multe detalii pentru a mă putea pronunța!

Ăsta ar fi un prim pas spre evoluție, nu credeți?

Foto Credit: healthista.com/

Link-uri sponsorizate

Comments