7 lucruri pe care le poți face în Skiathos

skiathos1
Link-uri sponsorizate

Skiathos este un adevărat paradis verde! Mi-a plăcut mult insula. Nu este mare, însă este curată și îngrijită, iar orașul este superb.

Nu mai spun că nu este nici departe – circa 1 oră de zbor de la București, așa că pentru amatorii de Grecia, Skiathos chiar este o destinație de ales.

Mai mult, la capitolul plaje, oferta este extrem de generoasă, insula având nu mai puțin de 60, una mai frumoasă ca cealaltă. În Skiathos ai, practic, de toate – de la sporturi nautice și navigat pe mare și până la plaje de nudiști sau plaje la care poți ajunge doar cu barca. Chef de drumeție să ai.

După o săptămână de ședere pe frumoasa insulă, m-am gândit să-ți ofer 7 repere, 7 lucruri pe care n-ar fi rău să le faci dacă alegi să-ți petreci vacanța în Skiathos.

1. Să închiriezi o barcă
Aici ai mai multe variante:
a) călătorești cu vapoare turistice, însă este îngrămădeală și, sincer, n-aș recomanda
b) să-ți închiriezi barcă mică – dacă ai pe cineva care știe să ‘conducă’
c) să faci o călătorie cu un velier
skiathos_barca
Noi varianta asta am ales-o. Pe velier urcă undeva între 10 și 12 persoane, costul este de 80 de euro de persoană și ai totul asigurat – cabină în care te schimbi și să-ți lași lucrurile, prosoape pentru plajă, mâncare (se face și o oprire la o tavernă din Skopellos), băutură – vin, sucuri, bere la discreție.
Excursia a fost clasică – două opriri la insulele de lângă Skiathos: Tsougria și Arkos și 4 opriri pe coasta insulei Skopellos, inclusiv lângă plaja unde s-a filmat Mamma Mia.
mamma_mia
Întoarcerea se face în jurul orei 17.00-17.30. Este o opțiune foarte mișto, părerea mea.

2. Cină la Windmill
Dacă ești amator de priveliști romantice, n-ai cum să ratezi o cină la Windmill. Restaurantul este situat fix în centrul orașului Skiathos, pe deal și are o priveliște superbă asupra portului.
windmill1
Mâncarea este internațională, așa că nu te aștepta la ceva grecesc, însă este foarte bună.
Restaurantul este ușor scump – cel mai ieftin vin pornește de la 22 de euro, însă o seară petrecută acolo merită.

3. Să mănânci tradițional la malul mării
Dacă vrei într-adevăr să mănânci tradițional, mai ales în zona de fructe de mare, n-ar fi rău să întrebi un localnic. Trip Advisor nu funcționează foarte bine pe insulă, însă sensul că nu găsești toate locurile cu adevărat mișto. Noi l-am întrebat pe skipperul nostru și ne-a trimis la Sklithri – o tavernă situată lângă Kanapitsa, fix pe malul mării.
sklithri
Prietenii mei au gustat aici un platou uriaș – cică de două persoane, însă fac pariu că era de 4 – care a costat 70 de euro. Eu mi-am luat scoici și caracatiță. Excelente! Este superb să stai la masă lângă mare.
sklithri1

4. Să vezi apusul de soare.
Aici, lucrurile sunt destul de simple. Practic, ai cam 3 alegeri: plaja Banana – cea mare și comercială; plaja Little Banana – de nudiști și Agia Eleni. Sunt singurele plaje de pe care poți admira fără probleme apusul de soare. Și, crede-mă, este superb.
banana

5. Să faci plajă la nudiști
Dintre toate plajele vizitate, Little Banana ne-a plăcut cel mai mult. Liniște, oameni mișto -străini – relaxați, goi… Plaja are paturi confortabile (20 de euro setul de două paturi cu umbrelă) sau un soi de saltele (10 euro setul/ umbrelele sunt mici și se cer la bar). Plaja ține de hotelul Elivi, așa că nu este ieftină. Ba aș spune că este cea mai scumpă dintre cele pe care le-am vizitat. O bere la draught costă 6 euro, iar un pahar de vin 7.
littlebanana
La Mandraki, spre exemplu, berea costă 3.50 euro. Însă experiența merită, pentru că apa este superbă, nu există pietre și vezi și apusul de soare.

6. Să vizitezi plaja Kastro
Asta poate fi o aventură dacă vrei să-ți închiriezi mașină sau ATV. Apropo, am uitat să-ți spun, drumurile din Skiathos sunt foarte proaste, așa că ai grijă.
În plus, mașina nu ajunge până la plajă. De la locul de parcare, mai ai de coborât 4-5 minute printre stânci. Priveliștea, însă, îți taie răsuflarea. Kastro este de departe cea mai sălbatică plajă văzută în Skiathos. Este chiar mai mișto ca Krifi Ammos.
kastro1
Singura parte proastă este apariția vaselor de turiști. În 30 de minute, plaja se umple de 2-300 de oameni. Partea bună, pentru că există și o parte bună, este că turiștii pleacă după 1 oră, așa că rămâi din nou aproape singur. Iar dacă ți se face foame, poți mânca la micuța tavernă de pe plajă.
kastro2
7. Să vizitezi orașul
Și ziua și noaptea. Orașul mi-a plăcut enorm, atât în zona portului nou, unde seara sunt tot felul de cluburi, cât și în spatele bisericii din centru, pe străzile alea înguste și pline de restaurante și taverne.
town2
Atmosfera este interesantă, mirosurile te îmbăta efectiv, iar oamenii sunt prietenoși… ca și pisicile :)
town1

Sunt doar 7 recomandări pe care ți le fac. Sigur, ar mai fi una, extrem de importantă – să alegi cu atenție unde stai. Noi am stat la stația 25 de autobuz, în zona Koukounaries – cea mai comercială plajă. Nu am stat la plajă, pentru că este lume ca la urs, însă alegerea este bună pentru că ai în zonă nu mai puțin de 5 plaje la care ajungi destul de ușor. Orașul este, într-adevăr, departe, însă există autobuz – care poate să-ți ofere surprize seara (când circulă plin) sau taxi, care îți ia cam 25 de euro pe cursă.

În concluzie, dacă vrei să mergi în Skiathos, fă-o, fără ezitare. Merită cu vârf și îndesat.

P.S.: După cum vezi, n-am scris nimic despre plaja Lalaria. Motivul este simplu – nu ai siguranța că ajungi. Totul ține de curenți, așa că dacă ai noroc… să-mi spui și mie cum a fost :)

Link-uri sponsorizate

Comments