O schimbi tu sau te schimbă ea pe tine?

change
Link-uri sponsorizate

‘Cum este viața ta? Îți place? Nu? Atunci ai două variante: o schimbi tu sau te schimbă ea pe tine. Dacă nu o schimbi, atunci ești prost. Și îți place’, spunea Andrei Gheorghe.

Abrupt, acid, direct… așa cum era stilul lui.

Însă, dacă stai și reflectezi puțin, Andrei avea dreptate.
Mulți oameni ajung actori într-o viață de chin. Și nu fac nimic să schimbe ceva. Stau și îndură. Îndură și se plâng. Și se iau cu mâinile de cap și arată cu degetul, ba spre Stat, ba spre cer, ba spre familie, ba spre prieteni, ba spre doispele din cărți.

0 acțiune! Adoră confortul nefericirii.

Nu toți. Slavă Domnului, nu toți. Mai sunt și oameni care pun mâna și schimbă. Iar unii ajung să facă asta dintr-o poziție ce pare fără ieșire.

Să vă dau un exemplu: săptămâna trecută, am avut un invitat special la emisiunea de la Antena 1. La vârsta de 17 ani, Costel a trecut printr-un accident care i-a schimbat viața complet. În timp ce încerca să urce în tramvai, Costel a alunecat și a ajuns sub vagon. În urma acestui accident, el și-a pierdut picioarele și o mână.

Povestea lui m-a impresionat. Și hotărârea. ‘Zi de zi încercam să găsesc variante pentru a ajunge la baie. Nu știam cum să fac asta. Timp aveam destul. Așa că am încercat tot felul de variante până când mi-a iesit’, a spus Cornel în emisiune.

De altfel, toată viața lui de după accident s-a desfășurat sub acest scenariu – am o problemă, ce variante am?

Și uite așa a ajuns să își câștige existența lucrând în… construcții.
Cum? A găsit o soluție.
Ulterior, și-a dorit să cânte la nai… și a reușit.
Practic, Costel a reușit cam tot ce și-a propus.

‘Am învățat să mă descurc cu ceea ce am’, ne-a spus el.

Mi se pare esențial – să ai capacitatea de a realiza ceea ce ai. Este un lucru mare să poți să faci o asemenea analiză.

Însă doar așa poți schimba ceva. Pe bune, cum poți schimba ceva dacă tu nu ai nici cea mai vagă idee cum stai?
Nu prea merge, nu-i așa?

Costel este un exemplu, un exemplu de om care nu s-a lăsat doborât de situația în care l-a adus viața. Omul s-a repliat, s-a ridicat și a mers mai departe. Și nu oricum, ci încercând să-și construiască o lume pentru el. Și a reușit.

Și atunci, revin la citatul de la început: ‘Cum e viața ta? Îți place? Nu? Atunci ai două variante: o schimbi tu sau te schimbă ea pe tine. Dacă nu o schimbi, atunci ești prost. Și îți place’.

Este direct, poate dur sau abrupt… Însă nu cumva așa este și viața?

Foto Credit: workplacepsychology.net/

Link-uri sponsorizate

Comments