Lisabona – o explozie de culori și arome

lisabonacover
Link-uri sponsorizate

Dacă decizi să vizitezi Lisabona la început de decembrie, ai mari șanse să ai parte de o vreme de primăvară. Adică 13-15 grade Celsius. O vreme cât se poate de plăcută, numai bună pentru vizite :)

Eu am fost pe 1 decembrie, iar surpriza a fost totală.

Am găsit un oraș extrem de colorat, un oraș viu, un oraș care m-a cucerit rapid.
De altfel, în ultimii 2-3 ani, Lisabona a crescut foarte mult la nivel turistic, fapt cât se poate de vizibil pe străzi. Noi am stat în Baixa, foarte aproape de Praca de Comercio. Am optat pentru un apartament cu 4 camere luat prin Airbnb.
lisabona1
Primul obieciv turistic vizitat a fost castelul Sao Jorge. Splendidă priveliște. Practic, ai ocazia să vezi toată Lisabona de sus. Praca de Comercio se vede foarte frumos de sus, fiind cadrată în depărtare de podul stil San Francisco care trece peste Tejo.
lisabona2
După castel, am coborât pe linia celebrului tramvai 28 până la catedrala Se, destinația finală fiind Praca de Comercio – o piață deschisă, foarte frumoasă, o piață cu niște clădiri vechi superbe.
lisabona3
După încă un set de poze, ne-am întors lângă Se și am mâncat la un restaurant specific. Apropo, mâncarea este bună cam peste tot. Chiar nu am nimerit greșit în Lisabona.
lisabona4
Cât despre prețuri, cred că sunt comprabile cu cele din București – aici mă refer la centrul Capitalei, spre zonele ceva mai scumpe. O porție de mâncare oscilează între 8 și 13-14 euro, o sticlă de vin-alb-între 11 și 15 euro, iar vinul roșul urcă spre 18-20 de euro, în funcție de restaurant sau pub.
lisabona5
Cert este că la capitolul mâncare și băutură, Lisabona stă perfect, viața de noapte fiind comparabilă cu cea din Centrul Vechi. De altfel, Bairo Alto aduce cumva cu zona noastră de Centru Vechi – străzi înguste și zeci de baruri, puburi și restaurante.
lisabona6
O altă zonă care apare în recomandări este cea a docurilor. Ei bine, de data asta a fost un eșec. Câteva bombe în care se punea muzică – bombe în sensul că arătau ca niște buticuri de pe vremuri… și cam atât. Nu am pierdut prea mult timp în zonă. Ziua am înțeles că ar fi mai frumos.

În aceeași seară, ne-a mâncat undeva să mergem și în club. Vă implor, nu faceți greșeala asta. Noi am ales Lux Fragil, clubul dat ca fiind cel mai bun din Lisabona. Am plătit 12 euro intrarea și vreo 2 euro garderoba, însă clubul arăta cam ca R2 prin anii ’90.

În plus, am nimerit peste un dj complet neinspirat, un dj care ne-a ținut vreo 2 ore cu același beat. La un moment dat, nu am mai putut și am plecat. Efectiv simțeam că timpul s-a oprit… Nasoală experiență. Culmea este că la ieșire, în timp ce mă aflăm la garderobă, am descoperit a doua zonă de club, unde era o muzică cât se poate de digerabilă. Too late!

Revenind la vizite, dacă ajungeți la Lisabona n-ar fi rău să mergeți la Belem, atât la biserică, cât și la turn. Merită, vă rog să mă credeți.
lisabona7
lisabona8

lisabona9
Așa cum merită să mâncați la LX Factory – o zonă industrială amenajată cu pub-uri și restaurante. Noi am oprit la A Praca și am mâncat foarte bine. Nu mai vorbesc despre vin… Excelent. Deh, Portugalia are locul ei pe harta producătorilor mondiali de vin.
lisabona10
În cazul în care vreți să ieșiți din Lisabona, puteți opta pentru o excursie până la Sintra. Trenul se ia din stația Rossio, iar călătoria durează cam 30-33 de minute. Ajunși în Sintra, aveți două opțiuni – fie urcați la castelul Pena cu autobuzul (costă 5 euro dus întors), fie o luați la picior prin ‘padure’. Noi am ales a doua variantă. Ce să zic… aer curat, teren accidentat, sport și o oră de mișcare bună. Însă am coborât cu autobuzul :)
lisabona11
lisabona12
Castelul Pena este superb. Merită din plin să-l vizitați. Nu durează foarte mult, însă îți oferă o priveliște superbă spre ocean.
lisabona13
După Sintra, puteți lua autobuzul spre Cascais, cu o mică oprire la Cabo da Roca, cel mai vestic punct de pe continent.
lisabona14
Drumul până la Cascais durează cam 40 de minute. La Cascais puteți admira portul și puteți mânca la o cârciumă cu specific.
lisabona15
Noi am făcut-o și a fost excelent. Din păcate, nu am mai apucat să ajungem și la Estoril, însă sunt sigur că data viitoare ne vom opri.
lisabona16
Dacă tot ajungeți la Lisabona, nu ratați o seară la fado. Noi am fost la Luso, în Bairo Alto, un local faimos în Lisabona. Mai scump ca în alte părți, însă artiștii au fost la înălțime. Ce înseamnă scump? Vinul pleacă de la 30 de euro sticla, iar mâncare cam tot pe acolo, numai că patronii știu să-și facă politica de marketing astfel încât să nu ia pielea de pe tine.
fado
Nu mai spun că în București există destule locuri în care dai 30 de euro pe o sticlă de vin, fără să aibă și calitate pentru acest preț :)

Seara a meritat și chiar vă recomand să trăiți experiența fado.

O ultima escală, hai să-i spunem obligatorie, este Time Out Market – piața de mâncare din Lisabona. Este situata vizavi de stația de tren de la Cais do Sodre. Nu aveți cum să o ratați. Mâncarea este foarte bună, deci merită o vizită.
lisabona19
lisabona20
Cât despre transport, puteți opta liniștiți pentru taxi sau Uber, dar și pentru mijloacele de transport în comun. Toate merg brici, așa că nu veți avea probleme. Spre exemplu, taxiul îți ia de la aeroport și până în Baixa cam 14 euro, iar Uberul nu îți ia mai mult de 5-7 euro prin oraș -în funcție de distanțe.

În plus, dacă aveți copii, luați trenul sau autobuzul și mergeți la Oceanarium. Aveți ceva de mers, însă vă garantez că cei mici vor avea o experiență cât se poate de frumoasă.
lisabona17
lisabona18
Una peste alta, Lisabona le are pe toate – de la clădirile vechi tapetate cu faianță și până la viața de noapte intensă, de la obiective turistice și până la oferta culinară excelentă.

Singura problemă este cu transportul înapoi în România. Zborurile sunt puse la ora 12 noaptea și, uneori, pot apărea probleme sau întârzieri. Nici noi nu am scăpat :) În sensul că am avut o oră întârziere din cauza unor probleme tehnice apărute la aeronava TAP.

De altfel, portughezii au o glumă legată de TAP – cică înseamnă take another plane. Partea proastă e că, cel puțin momentan, asta nu prea se poate :)

Link-uri sponsorizate

Comments