Românii te fură cu harta!

ambasador
Link-uri sponsorizate

Pe 1 decembrie, fix de Ziua Națională, am avut parte de un moment nu tocmai plăcut, însă efectele au fost extrem de interesante.

În timp ce mergeam spre Castelul St George din Lisabona, în dreptul liftului din Baixa, am văzut un mesaj care m-a făcut să mă simt prost.

Mesajul suna cam așa: ‘atenție la buzunare. Românii fură!’
În momentul respectiv, acasă, cel puțin pe Facebook, totul mustea de mândrie națională.
Nu am putut ignora mesajul cu pricina și am postat o poză!

Mai mult, în postare am întrebat ce putem face pentru ca asemenea mesaje să nu mai apară nicăieri în Europa?
baixa
Ei bine, a doua zi, în jurul prânzului, am primit un mesaj pe Facebook. Ghiciți de la cine era mesajul? De la doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia. Inițial, am crezut că e o glumă. ‘Cum să te caute ambasadorul? Imposibil! Nu la noi’, mi-a zis în gând.

Nu este imposibil! Uite că m-a căutat! O chestiune care, sincer să fiu, nu se întâmplă foarte des. Domnia sa m-a rugat să-i indic locul în care am văzut mesajul cu pricina și m-a invitat la ambasadă la o cafea.

Recunosc, m-am simțit onorat de invitație și m-am dus.
M-am dus mânat de curiozitate! De curiozitatea omului de rând care intră pentru prima oară în contact cu un reprezentant al statului dincolo de graniță. Din capul locului trebuie să vă spun că Ambasada României este situată într-o zonă superbă. În plus, pereții sunt vopsitit în roz, un roz regal care mi-a plăcut enorm.
ambasada romaniei‘Mi-ar plăcea ca și acasă să avem clădiri colorate. Măcar așa să ne mai spălăm și noi supărarea de pe fețe’, i-am spus doamnei Bivolaru.

Discuția cu doamna ambasador a fost extrem de interesantă. Sigur, nu am putut trece peste situația hoților de buzunare. Cam asta este principala activitate infracțională a românilor. Și nu, nu vă gândiți la fuste colorate. Hoții nu sunt țigani!

Mai mult, doamna ambasador mi-a spus că românii folosesc ‘metoda harta’ – adică cineva îți indică pe hartă o anumită zonă și te întreabă cum ajunge acolo, timp în care altcineva te ‘operează’ – hoții fiind, în principal, atenție, FEMEI!

Cum s-a ajuns la situația asta?

Boom-ul turistic înregistrat de Lisabona în ultimii 2-3 ani i-a atras pe hoți. Ei nu stau în Portugalia, ci vin din toată Europa. În plus, românii nu au o problemă să fure de la alți români, așa că grijă mare!

Iată deci că este o problemă deloc nouă, o problemă pe care doamna Bivolaru o cunoștea.

‘Și ce e de făcut?’, am întrebat-o.

O posibilă soluție este deplasarea la Lisabona a unor echipe de polițiști români. De altfel, înțeleg că există deja discuții între autoritățile celor două țări, ceea ce mi se pare de bun simț.

În rest, reprezentanții Ambasadei pot să găsească și să șteargă mesajele care îi vizează pe cetățenii români. În rest, greu de crezut că mai pot să facă ceva.

Ce mi-a plăcut a fost faptul că oamenii au reacționat, semn că nu toți angajații din instituții dorm. În definitiv, doamna ambasador nu avea nicio obligație să mă contacteze. Și totuși, a făcut-o și, vă rog să mă credeți, nu sunt singurul.

Nu mai spun că a fost o ocazie interesantă de a-mi vorbi despre proiectele culturale care se derulează în Portugalia, proiecte extrem de interesante. De exemplu, habar n-am avut că aurul dacic se afla la Belem.
palmacascais
Sau că palma roșie de la Cascais este opera unui artist român. Sau că există 9 școli (dacă am reținut corect numărul) unde se învață în limba română sau că va exista și un program de licență la Lisabona. Sunt câteva lucruri, zic eu, importante, pentru comunitatea românilor din Portugalia.
carte romania
Una peste alta, vizita la Ambasadă mi-a plăcut mult. Uneori este foarte interesant să obții informații direct de la sursă. Nu mai vorbesc despre gestul doamnei Bivolaru.

Uite asta vreau să văd în instituții – oameni vigilenți, oameni care nu ezită să se implice, oameni implicați.

Chiar cred că dacă insititutiile statului ar avea mai mulți oameni cu inițiativă, lucrurile ar arăta cu totul și cu totul altfel.

Eu îi mulțumesc doamnei ambasador, iar vouă vă spun că mi-ar plăcea ca cineva să o cloneze :)

Link-uri sponsorizate

Comments