Rețeta vinului de Budureasca – pasiune și un strop de nebunie

budureascacover
Link-uri sponsorizate

Stephen Donnelly este un scoțian care locuiește în Mizil!
La prima vedere, dacă citești asta, fără un context anume, ai tentația să te freci bine la ochi și să spui: ‘hmmm, n-aș face asta nici dacă…’

Acum, vă rog să-mi permiteți să introduc și contextul în toată povestea: Stephen Donnelly este un wine-maker scoțian care locuiește la Mizil.

Pentru cei care nu știu, Mizil se află în zona Dealu Mare, acolo unde găsim cele mai multe crame românești.
Iar Stephen este wine-makerul de la Budureasca.
L-am întâlnit acum 3 săptămâni, în timpul vizitei la cramă. Am prins la fix momentul post-cules. Am gustat mai multe soiuri de struguri, am vizitat ‘uzina’ – super-tehnologizată – și am degustat niște vinuri bune de tot.
budureasca5
Acum, să vă spun câteva cuvinte despre Stephen. În primul rând, omul ăsta a reușit performanța de a lua un soi românesc – tămâioasă românească – să-l vinifice în sec și să ia aur cu el la Bruxelles. Chestia asta chiar mi se pare wow.

Apoi, să vă mai spun una – Budureasca este o cramă listată în Dubai, la Burj. Ceea ce iar mi se pare wow.
budureasca1
Sunt doar două repere aflate pe cartea de vizită a simpaticului wine-maker britanic.

Acum, să vă spun câteva cuvinte despre degustare.
Pe parcursul șederii la crama Budureasca, am avut ocazia să degust următoarele vinuri: Tămâioasă 2016, Sauvignon blanc 2016, Chardonnay 2016, Shiraz 2015, Zenovius 2015 (cabernet și shiraz) și Noble 5 – un cupaj de 5 soiuri.
budureasca2
Toate vinurile ne-au fost prezentate de Stephen. A urmat prânzul, moment excelent pentru socializare… Apropo, prânzul a fost servit într-o sală aflată deasupra camerei de baricuri. E tare frumos să mănânci, să bei un vin și să admiri butoaiele alea de stejar.
budureasca10
A urmat partea de creativitate: atelierul de cupaje. Asta da provocare. Fiecare echipă a avut 3 recipiente: merlot, shiraz și cabernet. Prin amestec, fiecare echipă a fost pusă să-și producă propriul vin.

Eu am nimerit în echipă cu Virgil Iantu, un fin cunoscător al vinurilor. După ce am trecut prin câteva încercări mai hard-core, am ales o variantă echilibrată: 50-30-20, cu bază de merlot.
budureasca9
Alegerea noastră nu a fost greșită, din moment ce am ieșit pe locul 2. Câștigători au fost niște domni care au optat pentru varianta pe care noi am lăsat-o ca a doua opțiune :)

Una peste alta, a fost o experiență interesantă, iar la final am avut ocazia să ne îmbuteliem vinul și să-l luăm acasă. Vizita s-a încheiat la magazinul cramei, unde ne-am mai luat câteva licori divine :)
budureasca8
Dacă aveți ocazia să vizitați Budureasca, nu ezitați. Chiar aveți ce să vedeți/degustați!

Link-uri sponsorizate

Comments