Puglia – un Paradis (încă) nedescoperit de români!

pugliasus
Link-uri sponsorizate

10 zile de vacanță printre italieni! Așa aș descrie concediul de anul acesta. Am ales sudul Italiei, zona Puglia/Salento.

Habar n-am avut că la o distanță de doar 1 oră și 15 minute poate exista un adevărat Paradis. 1 oră și 15 minute de zbor, firește!

Atât durează zborul București-Bari.
Luna august nu este tocmai cea mai bună alegere pentru un concediu în zonă, deoarece este sufocant de cald.

Noi am deschis concediul cu o oprire în Bari. Câteva poze în centru și o masă de prânz delicioasă și neașteptat de ieftină. Serios, 14 euro pentru o sticlă cu vin nu prea găsești în București, aviz producătorilor români care umflă prețurile complet nejustificat. Apropo, zilele astea am băut un roșu premiat la Bruxelles și a costat 16 euro, așa că nu mai justificați prețurile mari prin premii pentru că e de porc.
bari2
De la Bari, am mers spre Santa Cesarea Therme, adică vreo 215 km, cam ca distanța București-Constanța.

Pe drum, am facut doua stopuri: primul la Polignano a Mare – un orasel care are un golf superb in care se poate face baie…
polignano
si in Arbelobello – un orasel cu niste case ciudate.
arbello
Așezarea unde am stat pe parcursul celor 10 zile (Santa Cesarea Terme) este una mică și cochetă. Are și niște băi termale, însă nu prea are sens să le folosești. Plajele sunt toate cu pietre, exceptând ‘Plaja celor 100 de scări’ – un loc foarte interesant. Doar aici găsești nisip… mă rog, piatră pisată :)
puglia10
Peretele arată de parcă ar fi tăiat cu mâna și accesul până la plajă se face pe niște scări destul de deteriorate. Însă golful și plaja sunt frumoase… și aglomerate.

De altfel, în perioada asta nu găsești vreo plajă care să nu fie plină ochi. Dar italienii nu au o problemă cu asta. Își pun prosoapele unul lângă altul și stau la plajă. Chiar nu e ca la noi.

Sigur, există și plaje cu umbrele și șezlonguri, însă nu vă așteptați la condiții de Mamaia sau Vama Veche. Plajele sunt înguste, deloc mari… dar apa este wow.

Și la Madilve di Salento, dar mai ales la Punta Prosciutto. De vis, vă rog să mă credeți. Aglomerat, însă apa este ca în piscină. Superb. O altă plaja mișto este Baia dei Turchi, din zona Otranto. După ce parchezi, mergi prin pădure vreo 5 minute până ajungi la golfurile în care se află plajele. Aglomerat, dar la fel de frumos. Singurul minus? Comercianții africani care te agaseaza din minut în minut, la toate plajele frumoase!
negri
Ținând cont de aglomerația de pe plaje, o variantă foarte bună este barca. 5 ore cu barca închiriată din Castro au costat 180 de euro. În plus, plătești benzina. Aici s-au mai adăugat cam 8 euro de persoană. Depinde însă ce barcă închiriezi.
barca1
Barca îți oferă niște peisaje superbe, cu grote interesante și o apă ireal de frumoasă. Așa că vă recomand. Noi am ieșit de două ori cu barca – a doua oară am avut o barcă mai puternică și ne-a costat mai mult, însă a meritat.
barca2
Dacă vrei să vizitezi orașe, ai mai multe variante. Noi am vizitat Lecce – cel mai mare oraș din zonă -, un oraș care ne-a plăcut foarte mult, mai ales în zona istorică. Deși pare bizar, la taverna din Lecce am mâncat bine și ieftin. Mai ieftin ca în Santa Cesarea.
lecce1
Tot la capitolul vizite, puteți adăuga Otranto – un oraș-cetate foarte frumos. Și aici am mâncat foarte bine la o trattorie situată pe o străduță îngustă.
otranto
Gallipoli este pe același format: ziduri înalte, străduțe înguste, taverne multe, sute de magazine. Și la Gallipoli am avut parte de o experiență culinară interesantă.
gallipoli
Castro și Leucca închid seria localităților vizitate.

Acum, am să vă rog să-mi permiteți să vorbesc puțin despre prețuri.

La plajă, prețurile sunt la fel: 35 de euro două șezlonguri și o umbrelă la buza mării și 30 de euro de la rândul doi în sus; berea variază între 2 euro și 4.5 euro; Prosecco mic costă 6 euro, cel mare între 12 și 20 de euro; o Cola 2 sau 2.5 euro.

La restaurant: prețurile variază între 7-9 și 18 euro. Depinde unde te duci: la trattorie sau la restaurant. În medie, nu am dat mai mult de 18 euro pe un fel de mâncare – vită!

O porție de caracatiță costă 8-9 euro, iar una de calamar nu depășește 10 euro.

Vinurile sunt și ele super-accesibile ca preț. Am băut și vinuri de 12-13 euro și vinuri de 18 euro. Sunt vinuri locale foarte bune. Într-un singur loc am văzut în meniu și vinuri de 35-45 de euro. Noi am ales un Nerio – un cupaj de Negroamaro și Malvasia (18 euro). Excelent.

A fost o vacanță foarte mișto, dar există și minusuri.

Ele ar fi: internetul – care este slab, mai ales în localitățile mici; limba engleză – aici este o mare problemă și aglomerația – dar asta ține de perioadă. Dacă alegi să mergi în august, trebuie să-ți asumi faptul că toți italienii sunt în concediu.

Puglia este o destinație turistică interesantă și cred că în maximum 2 ani va fi super-vizitată de români.

Link-uri sponsorizate

Comments