Prietenii sau partenera?

prieteni1
Link-uri sponsorizate

‘Mișto temă’, mi-am zis vineri, după ce o prietenă virtuală mi-a spus că n-ar fi rău să scriu despre această situație.

Sigur, în mod normal nu ar trebui să fim puși în situația în care trebuie să alegem între prieteni și parteneră. Însă se întâmplă, iar alegerea este cu atât mai complicată.

E greu să pui anturajul/prietenii într-un taler și flama în celălalt.
Toate lumea știe că atunci când te afli sub influența fluturilor, tinzi să distorsionezi imaginea partenerei/ului, adică să o idealizezi, deci să nu-i vezi defectele.

Întrebarea este: ce rol au prietenii aici? Ar trebui să te tragă de mânecă? Ar trebui să se bage?

Fac pariu că dacă aș iniția un sondaj rapid, peste 99% dintre oameni ar spune: ‘Da, doar de aia sunt prieteni!’

Greșit! După părerea mea, prietenii nu ar trebui să se bage. Nu e treaba lor.

Să vă dau un exemplu: la un moment dat am participat la o băută împreună cu câțiva cunoscuți. După câteva beri, unul dintre ei a expus un caz interesant – un prieten bun se combinase cu una care ‘era cunoscută prin oraș’. Omul era contrariat. Nu știa ce să facă…

I-am spus calm: nu te băga, nu e treaba ta. Omul a făcut o alegere. Lasă-l să și-o asume.
– Imposibil. Cum crezi că pot să-l văd cu aia, când știu ce a făcut?
– Nu are nicio importanță. Nu e iubita ta.
– Da… Dar vrea să o ia de nevastă.
– Cu atât mai mult. Respectă-i alegerea. Nu ai cum să cunoști ce se întâmplă în intestinul relației lor. Poate că omul cunoaște adevărul. Poate că ea i-a spus deja, iar el a acceptat. Te-ai gândit la asta? Ia gândește-te… ce ar spune dacă te-ai apuca tu să stârnești un scandal de căcat. Cine pică prost? Ai ghicit. Tu!
– Bine, dar…
– Niciun dar! Prietenie nu înseamnă să te bagi în viața omului, încercând să-i spui ce e bine și ce e rău pentru el. Asta nu e prietenie. Prietenie înseamnă să-i respecți alegerea și să îl susții. Atât!
– Și dacă aia îl arde?
– La fel. Îl susții. În niciun caz nu îi spui: știam, am vrut să-ți spun, dar… Și dacă aia îl arde, îi vei spune: îmi pare rău, se întâmplă. Însă, indiferent de cât de mult te va durea, voi fi aici pentru tine.

Asta i-am spus omului. A rămas șocat.

Jur că nu înțeleg de când prietenia a devenit un abuz? Nu înțeleg de când trebuie să ne băgăm în viețile altora, crezând că știm mai bine ce au nevoie? Mă iertați, dar nu asta înseamnă prietenie. Prietenie înseamnă fix ceea ce am descris mai sus. Respect și suport.

Nu îți place persoana aia? Aia e. Nu poți să obligi un om să aleagă doar persoane care să-ți placă ție. Doar le alege pentru el, nu pentru tine :)

Din păcate, în cercurile de prieteni se întâmplă destul de multe situații de genul ăsta, semn că nu prea știm să fim prieteni. E greu cu acceptarea alegerilor altora, greu cu suportul și, mai ales, greu cu respectul.

Prietenii sau prietena?

Mi-ar plăcea să nu existe o astfel de situație. Mi-ar plăcea să nu se pună așa problema.

Și mi-ar mai plăcea ceva – ca răspunsul la această întrebarea să fie, întotdeauna – prietena… cu suportul total al prietenilor. Așa ar fi normal.

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: therooster.com/

Link-uri sponsorizate

Comments