Cum poți afla ce vrei de la o relație?

eucave4
Link-uri sponsorizate

Este o întrebare pe care am primit-o acum două zile pe mail. Mesajul era scris de o amantă!

O femeie care are o relație cu un bărbat însurat și care, la fel ca toate celalalte amante, speră să devină titulară într-o bună zi.

De partea cealaltă, el, la fel ca toți bărbații măcinați de patina timpului petrecut în relația oficială (monotonă, lipsită de sex blah, blah), cultivă această relație paralelă fără să ia vreo decizie clară.
Ce mișto este să arunci vreascuri pe focul pasiunii, nu credeți?

Ce se întâmplă atunci când ea, adică cealaltă, provoacă discuții vis-a-vis de un posibil viitor împreună? Se trezește cu o pereche de zaruri de fugă date de marginea sufletului – ‘vom vedea!’

Dar sexul, sexul… este extraordinar. Îl face să se simtă viu!

‘E de condamnat?’, m-a întrebat ea.

Cum să fie de condamnat? Un asemenea exemplu de neasumare, o asemenea fugă de responsabilități, o atât de dulce înfruptare din sfârcurile tinere ale pasiunii? Neah! Bravo lui! Bărbat adevărat! Glumesc…

Să revin la întrebarea din titlu: ‘cum poți afla ce vrei de la o relație?’

Răspunsul poate suporta varianta oferită chiar de semnatară e-mailului, adică de amantă: “nu ai de unde să știi ce îți dorești cu adevărat de la o relație dacă nu trăiești și altele”.

Bingo! Evrika! Cât adevăr!

Așa este. Nu ai de unde să-ți dai seama ce îți dorești de la o relație dacă nu trăiești și altele. Însă unde scrie că trebuie să le trăiești în paralel? :)

Să intrăm puțin în profunzimea lucrurilor. Mie mi se pare că noi, oamenii, trăim o viață întreagă sub cumplita amenințare a eșecului. Ne temem foarte tare.

Ăsta este și motivul pentru care o despărțire ne ghilotinează orice șansă de a avea încredere în noi sau de a învăța ceva util.

Or plecând de la această frică de eșec, cred că ajungem să acceptăm tot felul de compromisuri de doi lei… doar pentru a evita întâlnirea cu acel eșec de care ne temem atât de mult.

Acum, întrebarea care se pune este următoarea: ‘oare chiar toate despărțirile sunt eșecuri?’

Ce înseamnă o relație? O cale care te apropie de iubire, pe de-o parte – și de tine, pe de alta.

Cum adică de tine? Simplu, orice relație înseamnă un proces de învățare, un test prin care începi să-ți creionezi setul de nevoi, de așteptări pe care le ai de la relații.

Ca să ajungi să-ți dai seama ce vrei de la o relație, da, trebuie să ai măcar o relație. Deși, nu știu ce să zic… eu nu m-aș hazarda să cred în modelul de ființă umană care trece pe lumea cealalaltă fără grad de comparație :)

Ca să îți dai seama ce vrei de la o relație, trebuie musai să afli ce-ți dorești de la tine. Iar asta descoperi trăind, asta cere timp!

La 20 de ani îți dorești anumite lucruri, la 30 altele, la 40 ești mult mai interesat de profunzimi, iar mai încolo nu știu… urmează să aflu, trăind :)

Fiecare relație pe care o ai, indiferent că durează 2 săptămâni, 2 ani, 5 ani, 6 luni… este un proces de învățare, nicidecum un eșec. Sigur că investești în ea timp, energie, sentimente, sigur că-ți dorești să meargă. Oricine își dorește asta…

Numai că trebuie să schimbăm unghiul prin care privim relațiile. Haideți să înlocuim eșecul cu învățarea. Vă garantez că unghiul se schimbă enorm.

Totul depinde de modul în care te raportezi la situație.

Da, ca să poți să realizezi ce vrei de la o relație, trebuie să afli întâi ce vrei de la tine! Cum vrei să intri într-o relație fără să te cunoști temeinic? Pe ce se bazează relația aia?

Cum poți să îți dorești să construiești ceva când habar nu ai ce vrei?

Astea sunt chestiuni care anulează din start șansele de succes ale relațiilor.

Din păcate, mi-e teamă că foarte mulți oameni intră în relații fără să știe ce vor de la ei înșiși. Mulți oameni intră în relații tocmai pentru a scăpa de povara eșecului, sperând că data viitoare va fi mai bine.

Vă rog să mă credeți – dacă nu ajungi să te cunoști… nu va fi mai bine! Va fi la fel de nașpa sau mai rău!

Abia când reușești să îți dai seama care e treaba cu tine și ce vrei de la viață… abia atunci reușești să cauți ceea ce îți trebuie. Până atunci, plustesti în derivă într-o mare de opțiuni care mai de care mai dubioase. Și, în orbirea ta, te mai și grăbești să faci casă cu ele :)

Ei bravos! Și după aia te miri de ce suferi :)

Viața este frumoasă și este plină de pași care-ți oferă lecții importante. Iar dacă vrei să afli ce vrei de la o relație, chiar trebuie să treci prin relații. Prin câte? Habar nu am! Nu cred că s-a inventat vreo retetă clară!

Prin atâtea cât să ajungi să te cunoști foarte bine! Atunci te vei opri din căutări și vei spune: asta vreau!

Nu este o rușine să încerci, nu este o rușine să cauți, să descoperi viața, să te descoperi pe tine… construindu-ți personalitatea.

Oare nu asta facem pe parcursul vieții?

Important este ca prin deciziile pe care le luăm să rănim cât mai puțini oameni. Asta contează cel mai mult! Ce lași în urma ta pe acest drum al auto-cunoașterii!

Restul e cancan!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments