Cum putem comunica fără să ne luăm de gât?

cearta3
Link-uri sponsorizate

Nu-mi plac conflictele! Nu-mi plac pentru că de cele mai multe ori se transformă în războaie cu consecințe nasoale pe termen lung.

Nu că n-aș putea combate! Oho, am o întreagă istorie în spate.

Știu cum e să ți se urce sângele în cap, cum e să simți că bubuie inima în tine, cum e să te înroșești la față, cum e să te simți Thor din cauza furiei. Știu bine asta.
De-a lungul timpului am avut grijă să-mi găsesc câteva partenere dornice să-mi zgândărească zona asta.

Ați stat vreodată și v-ați analizat certurile? Mai ales după? V-ați scanat puțin? Băi frate, după ceartă ești sleit de puteri, atât de multă energie ai aruncat … în ‘luptă’.

Pur și simplu simți că ți-e rău.

Nu mai spun că ai aruncat cu cele mai nașpa lături din ‘rezerva federală de lături’ și ai înghit niște lături pe care nu te așteptai să le înghiți.

Haideți să admitem faptul că atunci când o ceartă escaladează și se transformă în război, iubirea dispare și este înlocuită de dorința de anihilare a celuilalt. Acolo nu mai există comunicare eficientă sau căutare a unor soluții. De fapt, greșesc, cauți soluții… prin care să-l elimini pe celălalt.

Atunci când ești furios nu mai ții cont de nimic. Vrei doar să câștigi… cu orice preț.

Sigur, nu toate conflictele ajung la războaie. Unele chiar îi sudează pe cei doi. Însă pentru asta e nevoie de tact și de conștientizare. Oamenii care-și dau seama că într-o situație conflictuală trebuie să găsească soluții împreună, pot fi considerați fericiți. Ei pur și simplu învață să se cunoască mai bine.

Ceilalți, adică cei care se mușcă de gât, învață, la rândul lor, cum să se anihileze reciproc… eficient.

Să nu uităm – factorul care prezice succesul unei relații este calitatea conexiunilor dintre cei doi parteneri.

Drept urmare, ar fi bine să aveți grijă la nivelul furiei. Friedrich Glasl a structurat nu mai puțin de 9 etape ale escaladării unui conflict.

Dacă la prima – sentimentul de cooperare încă este mai puternic decât cel de concurență; la ultimele două – adică la ‘dezintegrarea adversarului’ și la ‘împreună în prăpastie’ – lucrurile sunt clare și nu prea mai ai cale de întors.

În ciuda faptului că unii se hrănesc cu situații confictuale, trebuie spus că atunci când o ceartă se transformă în război, nu există un câștigător, ci doi oameni care pierd.

Drept urmare, grijă mare la furie. De cele mai multe ori este un simplu joc manipulativ. Exact ca la copii atunci când vor să obțină ceva. Ce fac ei? Se apucă și țipă! Și nu se opresc până când nu obțin ce vor. Așa se întâmplă și la adulți. Prin aceste explozii emoționale îi manipulează pe cei din jur cu scopul de a obține ceva.

În consecință, atunci când cineva ridica tonul, întrebați direct și calm: ‘okay, am înțeles, ce vrei să obții de la mine?’

Știți ce se află în spatele furiei? Lipsa de auto-control, imaturitatea emoțională, jocurile manipulative, incapacitatea de a ierta, stresul sau egocentrismul.

Okay, dar cum facem să comunicăm eficient?

Haideți să găsim niște variante:

1. Nu ridica tonul, ci calitatea cuvintelor
Cu cât calitatea cuvintelor este mai ridicată, cu atât există șanse mai mici să apară jignirile în peisaj. Pe bune, ați văzut vreodată oameni certându-se cu cele mai complicate cuvinte din DEX? Nici eu.

2. Oferă-i celuilalt ceea ce vrei tu să primești
Aici nu e nevoie să treacă timp. Fă-o din prima și nu te abate de la drum. Vrei un climat cald, plăcut, lipsit de războaie? Asigură-l! Ai un/o partener/ă care vrea război și asta îți face rău? Pleacă!

3. Ia o pauză și analizează lucrurile
Spune-i așa: ‘Uite ce e, m-am enervat și nu am chef să avem o ceartă nasoală. Lasă-mă să meditez puțin asupra problemei și vorbim mai încolo’. E mai bine.

4. Pune-te în pielea celuilalt
Ăsta e ultimul lucru pe care îl fac oamenii care se ceartă. Însă mi se pare esențial dacă vrei ca lucrurile să nu erupă grav.

5. Recunoaște-ți greșeala
Și aici mi se pare important. Mai mult, spune-i: ‘okay, am greșit, îmi pare rău. Dar cum vezi tu rezolvarea acestei probleme?’ Încearcă să-l implici activ pe celălalt. Vei vedea schimbări considerabile.

6. Fă-i un scurt-circuit
Dar cu grijă și nu când e prea târziu. Pe bune, dacă femeia s-a pornit și tu îi spui calm: ‘ia-mă în brațe’; riști să îți spună: ‘să te ia mă-ta în brațe’. Iar dacă s-a pornit, să nu care cumva să te mănânce în cur să îi spui că vrei să faci sex cu ea! E ultimul lucru pe care îl vrea și până la urmă tot la mă-ta ajungi :) Mai bine spune-i: te iubesc, mi-e dor de noi. Sunt șanse să reacționeze mai bine la emoții.

Cert este că furia este ca un iceberg – la suprafață pare mic, însă sub apă…

Așa că nu e bine să vă jucați cu ea.

Încercați să vă transformați în oameni care comunică eficient. Iar această eficiență nu înseamnă război, ci tact.

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: factualfacts.com/

Link-uri sponsorizate

Comments