Cele 5 fețe ale curajului

eu34
Link-uri sponsorizate

Îmi plac oamenii curajoși. Sunt oameni care își asumă fiecare decizie, fiecare picătură de energie, fiecare virgulă, fiecare clipă din viata lor.

Sunt oameni care au forța să înfrunte ‘cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel’. Sunt oameni care nu stau în turmă, ci își construiesc propriile drumuri.

Sunt, așa cum îi place lui Cabral să spună, game changeri.
Doar oamenii asumați și fermi pot schimba ceva. Restul stau și așteaptă schimbări… de la alții.

La Who’s King of Public Speaking am văzut o prezentare despre curaj. Se intitula cam așa: ‘cele 3 fețe ale curajului’.

Sigur, era o abordare feminină, iar cele 3 fețe erau următoarele:

1. Să spui adevărul.
2. Să faci lucruri noi.
3. Să visezi.

Ce înseamnă să spui adevărul?
Să spui ceea ce simți. Să îți exprimi emoțiile. Să nu le reprimi. Din păcate, foarte mulți oameni preferă să-și închidă în ei emoțiile, în loc să le exprime. Rezultatul? Uneori se poate ajunge până la somatizari – digestive și nu numai. Adevărul nu doare, câtă vreme este expus pe un ton blând. Minciuna doare, mai devreme sau mai târziu, indiferent de tonul pe care o expui. Ea este o distorsiune sau o omitere a adevărului, deci o chestiune ce va ieși cu prima ocazie la suprafață.

Ce înseamnă să faci lucruri noi?
Să fii deschis! Să fii curios! Să vrei să cunoști. Cunoașterea asta e ca o săritură cu coarda elastică! Înseamnă adrenalină. Adrenalină pură. E superb să te arunci în vâltoarea cunoașterii. Pur și simplu simți că te încarci cu energie pură, curată, frumoasă. Chiar circulă pe net un citat care spune așa: ‘viața începe în afara zonei de confort’. Sigur, discutabil citat însă, într-un fel, are sens.

Ce înseamnă să visezi?
Imaginație! Asta ne ține vii. Sigur, unii preferă să-și construiască o realitate de vis, transformând astfel imaginația în realitate. Nu toți reușesc să facă asta, însă cei care ajung la acest nivel se bucură de fiecare clipă de viață.

Sunt cele 3 fețe ale curajului expuse de o avocată, dacă nu mă înșel.

Să fie doar astea?

Eu cred că mai există cel puțin două.
1. Să iubești
Să ai curajul să iubești înseamnă să te lepezi de măști și armuri și să te deschizi spre iubire. Da, asta aduce o doză de vulnerabilitate, însă cine spune că în viața asta totul se desfășoară pe negativ? Atunci când ai curajul să iubești, te poți trezi expus tuturor atacurilor posibile – de la convingeri înguste și până la prejudecăți. Îți pasă? Sper că nu!

2. Să te analizezi
Ăsta este, cred eu, marele act de curaj. Să reușești să te privești cu adevărat, să-ți confrunți demonii interiori. Ăsta nu este un proces ușor. Uneori doare foarte rău însă, dacă reușești să o faci, rezultatele pot fi înălțătoare. Este superb momentul ăla în care îți dai seama cine ești, încotro te îndrepți și ce vrei să faci în viață. Este momentul în care tot ce se întâmplă în viața ta se cristalizează, devine limpede. Este, fără îndoială, un act de curaj, poate cel mai important, însă este acel act care te ajută să devii un om evoluat. Este un proces care merită orice efort. De altfel, fără acest proces, extrem de migălos, e greu de vorbit despre curaj, despre acea ‘fermitate în acțiuni’, despre acea asumare a tot ceea ce faci. De aceea, cred că aceste fețe ale curajului trebuie să înceapă cu analiza.

Dacă mă întrebați pe mine, ordinea ar fi cam așa:
1. să te analizezi/ descoperi
2. să (te) iubești
3. să spui ceea ce simți (adevărul)
4. să faci lucruri noi
5. să visezi sau să-ți construiești o realitate de vis.

Păreri?

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments