Ai grijă să nu o lași gravidă!

eumenscave6
Link-uri sponsorizate

“Ai grijă să nu o lași gravidă!” – cam la asta se rezumă educația sexuală în România!

Asta învață băieții de la tații lor!

Știu că sună superficial, dar cam asta este realitatea.
În foarte puține cazuri găsești părinți care chiar să fie preocupați de educația sexuală a copiilor lor (și fete și băieți).

Rezultatul? Băieții și fetele își încep viața sexuală fără nici cea mai vagă idee despre asta. Iar efectele se văd mult mai târziu!

Și atunci vă mai miră că există atâtea avorturi la fetele tinere?

Din păcate, România este repetentă la capitolul educație sexuală, educație emoțională, viață de cuplu etc.

Cei mai mulți oameni – și o spun din miile de povești pe care le-am primit de-a lungul anilor – se raportează la aceste chestiuni prin prisma convingerilor dobândite în copilărie, adică acele modele văzute acasă, la mama, bunica etc…

Ei bine, da, Esther Perel are dreptate: relațiile umane și sexualitatea sunt adevărate oglinzi sociale.

În cursul zilei de ieri am primit un mail de la reputatul terapeut de cuplu, un newsletter.

Ce scria în el? Cam ce a văzut Esther Perel în timpul ultimei sale vizite în România.

Iar concluzia ei întărește ceea ce spun de foarte multă vreme: suntem prizonierii convingerilor moștenite de la înaintași!

Ne ținem cu dinții de ele, fără să avem măcar curiozitatea de a le analiza, de a vedea dacă sunt sau nu bune pentru noi.

În textul ei, Esther Perel compară România cu Danemarca, adică un sistem extrem de rigid, în care rolurile de gen sunt clar stabilite, cu un sistem în care egalitatea dintre sexe este la ordinea zilei.

“România se află într-o fascinantă tranziție. Acum am văzut efectele globalizării, urbanizării și creșterea individualismului în rândul cetățenilor. Aceste efecte au produs schimbări în percepția oamenilor vis-a-vis de relații și căsătorie.

Spre exemplu, numărul de copii. Acum este de 1.4, dar acum două generații, el era de 6 copii. Mai puțini copii înseamnă mai mult timp și spațiu pentru concentrarea asupra vieții de cuplu și o schimbare de la sexul procreativ la cel pentru plăcere și conectare.

Dintotdeauna sexul a fost asociat cu păcatul, rușinea și secretomania, însă această concentrare pe viața de cuplu are mari șanse să distrugă aceste bariere.

Viața într-un sistem autoritar omoară inițiativa și duce la pasivitate, la neimplicare. În România, oamenii au dezvoltat această pasivitate, în sensul că dau vina pe sistem pentru problemele lor. Iar acest lucru se vede și în cuplurile actuale. Pentru prima oară, conceptul de fericire, în contextul parteneriatului, intră în viețile românilor.

Vechile mentalități legate de sexualitate încă sunt dominante în România. Cuvinte precum păcat sau rușine sunt folosite cu o frecvență pe care rar o mai aud în vreun loc din lume.

La conferința pe care am susținut-o la București, am realizat că genul ăsta de conversație despre drepturi sexuale și intimitate nu a mai avut niciodată loc în spațiul public” – scrie Esther Perel.

Cam așa arătăm din exterior. Sigur, nu toți, pentru că, slavă Domnului, există oameni care se scutură de acele convingeri preluate și vor să trăiască în prezent.

Asta nu înseamnă o negare a valorilor înaintașilor, ci o conștientizare a vremurilor în care trăim.

O lume deschisă chiar pleacă de la o minte deschisă.

Din păcate, România se mișcă încă foarte încet în direcția asta, ceea ce nu e neapărat un lucru rău,

Bine că nu stăm pe loc :)

P.S.: De curând mi-am lansat prima mea carte, intitulata-Barba?ii inteligen?i nu au nevoie de amante. Daca nu ai apucat sa o comanzi, o po?i face telefonic, la numerele: 0751492686 sau 0314382822 si online la adresa bookzone.ro.

Link-uri sponsorizate

Comments