O rază de Soare în pahar

verticalasoare1
Link-uri sponsorizate

Vinarte a organizat acum ceva vreme o nouă verticală. După Matei, i-a venit rândul lui Soare să ne încânte papilele.

Verticala a avut loc la wine-bar-ul meu preferat – Corks, show-ul fiind prezentat de Laurențiu Achim, un om care pune multă pasiune în ceea ce face.

Spectacol total și la el și în paharele noastre.
Verticala a început cu anul 1999 și o vinificație a strugurilor găsiți în vie. Nasul a fost discret, gustul te duce spre coacazele negre, iar finalul este, totuși, alcoolic.

Urcând în timp, anul 2000 a venit cu o densitate mai mare, cu o nuanță brun roșcată, primul nas fiind frumos aromat. Vinul ăsta te duce cu gândul la fructele roșii, mici și coapte. O fi el din 2000 însă mai are loc de evoluție.

2000 a venit și cu un bis – sticla magnum (1.5 l) – un vin care blochează frumos și sus și jos, cu o bătaie spre fructe negre, un gust plăcut și o ușoară senzație de dulce la post-gust.

2001 nu m-a dat pe spate. Pișcă ceva mai mult și nu e tocmai pe genul meu.

În schimb, magnumul dn 2001 este limpede, strălucitor, te duce cu gândul la fructe super-coapte, are undeva între 12 și 18 luni de stat în baric și strânge bine pe centru. Deja anul 99 pare acru :)

2003 a venit cu un nas prezent, o culoare interesantă (brun-roșcat), cu strălucire și un gust fin, care îți mângâie limba.

2004 te duce cu gândul la fructe dense, concentrate, la arome intense și un nas în care se simte stejarul francez.

La 2005, primul nas nu m-a lovit în mod deosebit, primul contact este ușor dulce, iar finalul este acrișor dulceag. Ca echilibru, 2005 se compară cu cel din 2003. Pișcă fin și asta îmi place.

verticalasoare
Soarele din 2006 merge bine cu blue cheese, este intens, are o tentă brun-roșcată și mai are de crescut 1 an sau 2 în sticlă.

De la 2007 crește complexitatea aromatică. Rămânem în zona fructelor negre, însă este un vin ușor, ce pare proaspăt.

Ajungem la 2009, care îmi place ca și culoare, este intens, puternic fructat, intens și la gust, este un vin cu personalitate.

Ultimul vin din verticală a fost cel din 2011, ce pare mai dens ca cel din 2009, culoarea este purpuriu-sângerie, este foarte concentrat și este numai bun de băut acum.

Cam așa au arătat vinurile din verticala de Soare de la Vinarte. Este a doua verticală organizată de producător, după Matei și, din câte înțeleg, o pregătesc și pe a treia, ceea ce mi se pare o performanță notabilă.

Link-uri sponsorizate

Comments