Renașterea filmului românesc

sierranevada
Link-uri sponsorizate

Renașterea filmului românesc nu se produce prin premii, ci prin public.

Cinematografia română are nevoie de public … înapoi în săli. Or pentru asta este nevoie de filme mișto.

Și, din câte observ, 2016 pare a fi un an al renașterii.
Cel puțin așa arată lucrurile după ceea ce am auzit la TIFF pe parcursul celor două zile de Jameson Film Talk – un studio la care am participat cu drag.

Au fost 2 zile de interviuri cu oameni de film – regizor, actori, scenariști; de radio, de PR etc.

Mi-a făcut plăcere să fac parte din acest proiect alături de Cristian China Birta și de Cristina Bazavan. A fost obositor să facem vreo 40 de live-uri în două zile, dar a fost frumos.

Apropo, interviurile le găsiți AICI.

Dar… să revin la renașterea filmului românesc.

Ei bine, la TIFF, toată lumea a vorbit despre filmul românesc. Și nu a fost unul, ci 3 sau 4.

Da, ați citit bine, sunt 3 sau 4 titluri ce promit o toamnă nebună.

Aș începe cu Câini – filmul regizat de Bogdan Mirică – câștigătorul trofeului Transilvania. Toate proiecțiile au fost sold-out. Să vedem ce va face în săli.


Aș continua cu Două lozuri – un film regizat de Paul Negoescu – cu o distribuție formată din: Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur și Dorian Boguță. Este un scenariu inspirat după nuvela Două loturi de Caragiale. Și aici am auzit doar lucruri bune.

Merg mai departe cu Sieranevada – noul film al lui Cristi Puiu – și, probabil, cel mai lăudat film românesc de la TIFF. Nu am întâlnit un invitat care să nu fi spus ‘wow’ despre acest film. De la Raluca Aprodu și Tudor Istodor și până la Dan Chișu sau Iura Luncașu, toți cei prezenți la interviuri au spus că filmul lui Cristi Puiu are mari șanse să dea lovitura în sălile de cinema în acest an.

Nu pot să închei recomandările fără să menționez noul film semnat de Nae Caranfil – 6.9 pe scara Richter – cel care a deschis ediția din acest an a TIFF-ului.

După cum vedeți, sunt 4 filme românești care promit. Promit mult și mai ales promit zâmbete – adică fix ceea ce a cam lipsit în ultimii ani din cinematografia noastră.

Dacă mai punem și Bacalaureatul lui Mungiu, e clar că se anunță o toamnă interesantă.

Fără îndoială, se poate spune că 2016 poate fi un an al renașterii filmului românesc.

Semne bune sunt… mai rămâne să existe și continuitate…

Foto Credit: TIFF.ro

Link-uri sponsorizate

Comments