Cluj – un oraș care înflorește prin cultură

cluj2
Link-uri sponsorizate

Ieri dimineață m-am întors de la TIFF. Mi-a plăcut mult atmosfera din Cluj, am găsit lume frumoasă, relaxată și niște locuri extraordinare.

Dacă ar fi să mă refer la zona serviciilor, aș spune că am văzut o schimbare evidentă față de ultima mea vizită.

Totul pare schimbat.
Clujul pare să înflorească, iar cultura cred că joacă un rol serios în acest sens. Fie că vorbim despre TIFF, despre Untold (cel bun festival din Europa în 2015) sau despre Electric Castle – și nu sunt singurele evenimente din oraș; e clar că genul ăsta de manifestări oferă un boost enorm din punct de vedere economic.

Iar locurile pe care le-am vizitat m-au fascinat.

olivocage
De la Olivo cafe, care ne-a primit încă de la 8 dimineața, la Casa TIFF – care chiar mi-a plăcut, deși prizele erau nefuncționale; de la Toulouse – care m-a făcut să evadez puțin într-un… burger – și până la Charlie – unde am avut studioul de filmare pentru Jameson Film Talks; de la Roots – un bistroaș mic și cochet și până la Crush – un soi de wine-bar-club și până la Joben -un pub care a fost lăudat la nivel internațional pentru design, Clujul ne-a primit cu brațele deschise.

charlie
Pur și simplu m-am simțit ca într-un oraș turistic, ceea ce aici, acasă, nu prea mi-e dat să trăiesc.

Nu am văzut oameni încrâncenați, supărați, nervoși… ci relaxare, zâmbete multe, curiozitate și servicii bune.

cluj

Aici cred că ar trebui să lucreze edilii din Capitală – la capitolul evenimente culturale.

Cultura este, fără îndoială, un motor de progres. Iar Clujul demonstrează cu vârf și îndesat acest lucru.

Doar TIFF-ul generează 7.5 milioane de euro la bugetul Clujul. Pentru unii nu pare mult, însă este, pentru că dacă puneți Untold-ul – un fest uriaș sau Electric Castle – veți vedea că bugetul sare liniștit de 20 – 25 de milioane de euro. Or ăștia sunt bani frumoși, atât pentru oraș, cât și pentru patroni.

La Cluj, cultura chiar a devenit un business și cred că edilii din toată țara ar trebui să încerce să copieze acest model.

joben
Jos pălăria pentru ceea ce am văzut la Cluj. Este, fără îndoială, o schimbare foarte frumoasă!

P.S: Dacă mâncarea este la fel, ca preț, ca în București; la capitolul vin, prețurile sunt mult mai jos, ceea ce ar trebui să le cam dea de gândit cârciumarilor din Capitală.

P.S.1: Când te gândești că la gară am fost întâmpinați de asta … :)

cluj gara

Link-uri sponsorizate

Comments