Acolo unde da mama, creste gaura din suflet

kids
Link-uri sponsorizate

Bataia nu este rupta din Rai!

Sunt tata si pot sa spun ca nu mi-am lovit niciodata copilul. Nici palme la fund, nici rigla la palma, nici nuia, nici curea.

Eu am un copil, nu un caine care trebuie sa invete lucruri sub amenintarea batailor.
Din pacate, peste tot vad bunici sau parinti care isi altoiesc copiii in public – nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla acasa – fara sa se gandeasca la efecte.

Iar acele efecte nu se vad acum, ci in timp.

Ati vazut vreodata ce reactie are un copil care-si ia o palma in parc? Se uita consternat la ceilalti copii si, dupa o secunda, incepe sa planga.

Stiti ce inseamna secunda aia, dragi parinti care va dresati copiii cu bataie? Rusine! Umilinta! Suflet distrus!

Fix asta inseamna!

Mai devreme am citit un text la Dragos Bucurenci. Foarte misto! Textul lui mi-a reamintit de o vorba extrem de toxica, o vorba pe care o uitasem – ‘unde da mama, creste!’
Vorba asta nu ne dezvaluie si ce creste! Hey, sper sa nu va imaginati ca unde da parintele o sa creasca Fat Frumos sau Ileana Cosanzeana.

Nu, acolo unde da mama, creste gaura din suflet, se micsoreaza iubirea, apar frustrari, nemultumiri si o dorinta evidenta de revansa.

Eu nu am fost lipsit de palme. Nu mi-au placut deloc! Niciodata! Nu cred ca exista vreun copil care sa se fi simtit bine atunci cand a fost batut. Insa eu nu imi cresc asa copilul, indiferent de boacanele pe care le face.

A cazut in noroi? Okay, hainele se spala. Copilul la fel. Cand eram mic veneam acasa ca de pe front :)

I-a cazut farfuria din mana? Okay, o farfurie costa 10-20 de lei. Merita sa-ti bati copilul pentru asta?

Ti-a scapat telefonul? Okay, este un obiect, scump ce-i drept… dar poti sa compari telefonul cu copilul tau? Exista pret in ambele parti? Nu vi se pare ca punem prea mult pret pe obiectele noastre si prea putin pe copii?

Nu exista ceva care sa te determine sa iti bati copilul inca de mic. Alea sunt problemele care iti apartin. Mi se pare penibil sa-ti versi nervii acumulati la munca sau mai stiu eu pe unde pe copil. De ce l-ai mai facut?

Da, vorba aia e adevarata – unde da mama, creste! Numai ca nu creste ceva bun, ci ceva rau – frustrare, manie, ura, rusine… iar astea sunt chestiuni ce pot dezvolta boli grave in timp.

Suntem parinti si crestem copii, nu animale.

Drept urmare, cred ca ar fi bine sa intelegem ca bataia nu rezolva nimic.

Vorba buna da intotdeauna rezultate!

Foto Credit: kera.org

Link-uri sponsorizate

Comments