Pentru a iubi bine ai nevoie de curaj si incredere

eunew23
Link-uri sponsorizate

Facebook-ul bubuie zilnic de iubire reala, de iubire adevarata. Sute de citate – cele mai multe neverificate, ba chiar ilogice pe alocuri; mii de texte – care mai de care mai “convingatoare”; rauri de sirop si miere; poze cu indragostiti care se tin de mana – sau cu ea care isi lasa usor capul pe umarul lui… toatea astea iti apar zilnic pe wall. Ce sa zic – Facebook-ul pare a fi un adevarat bastion al iubirii.

Pe acest fond, ai putea jura ca traim intr-o lume ideala, intr-o lume fara pata, intr-o lume de poveste.

Ei bine, daca ai curiozitatea sa speli siropul care-ti naclaieste zilnic wall-ul, vei vedea ca oamenii intra si ies din relatii intr-un ritm ametitor.
Parca esti un spectator aflat din greseala intr-o sala de jocuri mecanice si te uiti buimac la oamenii aia care ‘dau in ele’, fara sa intelegi mare lucru :)

Si totusi, Facebook-ul are doua fatete – cea aflata la vedere – unde oamenii zambesc frumos, stau la poza de parca ar reprezenta fericirea in forma ei pura; afiseaza o stima de sine ridicata pana la cer si o siguranta fantastica si cea din ‘private’ – care ascunde frustrari, lacrimi, suferinta, angoase, manie, ura, resentimente etc…

Cele doua lumi sunt paralele si foarte rar se intalnesc!

De-a lungul celor doi ani de blogging, timp in care am atins multe subiecte sensibile, am observat ca cei mai multi oameni prefera sa minta, sa se minta… si fac asta din teama! Din teama de etichetare, de teama sa nu fie considerati slabi, vulnerabili.

Ei bine, ei fac parte din prima zona a Facebook-ului – din cea aflata la vedere! Aia este realitatea online, adica cea pe care trebuie sa o vada ceilalti – este ambalajul.

Eu o prefer pe aia din private – pentru ca reflecta exact ceea ce simt oamenii care imi scriu; de acolo imi extrag ideile – de cele mai multe ori; acolo dau piept cu povesti de viata care, uneori, ma lasa fara replica. Acolo se exprima realitati crude, directe, acolo se deschid rani care supureaza de multi ani de zile…

Da, oamenii vor sa afle despre iubire, despre conexiune, despre relatii. Vor sa afle pentru ca au suferit mult si nu mai vor!

Este lesne de inteles interesul oamenilor pentru aceasta zona! Este zona profunda a existentei lor, zona care produce cele mai mari traume sufletesti.

Din pacate, scoala nu ne ajuta prea mult sa invatam despre relatiile interumane, viata de cuplu, iubire etc… familia nici atat – oferindu-ne tipare (de multe ori disfunctionale) pe care tindem sa le repetam cand devenim adulti; biserica – este complet absenta din aceasta zona/ preferand mai degraba sa-ti spuna sa te abtii de la viata; iar media carnalizeaza simtirea, transformand totul intr-un negot sentimentalo-sexual.

Si uite asa oamenii traiesc in orb, fiind lipsiti de informatii importante. Traiesc in orb si sufera! Sufera la greu!

Si ce face un om care sufera? Tinde sa se inchida, sa intre intr-o zona de negare, sa se protejeze cu armuri groase!

Un om inchis nu are incredere in oameni – teama de abandon fiind puternica – si nu ii va permite unui viitor potential partener sa il cunoasca. Or fara deschidere este greu de crezut ca o relatie poate functiona.

“Nu putem avea parte de conexiuni puternice daca nu le permite partenerilor sa ne cunoasca sau daca acestia nu isi doresc acest lucru. Noi avem nevoie ca partenerii sa raspunda durerilor si traumelor noastre, insa ei nu pot sa faca acest lucru daca noi nu le aratam suferintele noastre. Pentru a iubi bine este nevoie de curaj si incredere” – spune Sue Johnson – terapeut de cuplu.

Curaj inseamna deschidere! Adica sa-ti deschizi viata, sa ti-o pui pe tava, fie si cu riscul de a fi dezamagit – din nou; iar increderea trebuie sa fie in primul rand in propria persoana!

De aici pleaca totul – de la tine!!

Daca nu ai incredere in propriile forte, daca nu reusesti sa intelegi cine esti si ce vrei de la viata, este complicat sa poti avea incredere in altcineva. Fara incredere… viata e pustiu :)

Increderea este baza oricarei relatii! Iar daca baza nu exista, acoperisul cade la prima adiere de vant!

Asta cred ca este motivul pentru care asistam la acest flipper al relatiilor pe Facebook – oamenii nu au curaj si, cu atat mai putin, incredere!

Or iubirea chiar nu poate functiona din spatele zidurilor groase de aparare! Din pacate, multi, poate prea multi oameni, nu vor sa inteleaga asta si, in loc sa invete, continua sa (se) minta ca stiu ei mai bine!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

 

Link-uri sponsorizate

Comments