Trecutul neconfruntat nu te lasa sa te bucuri de prezent

eumenscave
Link-uri sponsorizate

“Daca nu iti inchei socotelile cu trecutul, acesta te va ajunge intotdeauna din urma” – scria ieri Alex Chermeleu pe wall-ul lui. Sunt de acord cu el, iar ceea ce am citit in “Joynomics – the study of joy and progress” intareste acest lucru.

Din pacate, foarte multi oameni au senzatia ca sunt Usain Bolt sau ceva si ca pot fugi la nesfarsit de trecutul lor.

Este doar o chestiune de timp pana cand vor afla ca pot fugi… dar nu se pot ascunde!
Iar lectia asta cred ca ar trebui invatata inca din frageda pruncie – nu incerca sa fugi de propriul trecut! Nu ai nicio sansa!

Va rog sa ma credeti –  e tare nasol sa ajungi sa dormi in acelasi pat cu trecutul altei persoane!

Concluzia numarul 1 – trecutul neconfruntat nu te lasa sa te bucuri de prezent!!!

Si, daca tot vorbeam despre studiul efectuat de firma Johhnie Walker, iata ce scrie psihologul Matt Killingsworth, autorul acestui studiu – “noi, oamenii, avem o capacitate remarcabila de a ne gandi la non-prezent. Din cate stim, veveritele nu se gandesc la ce vor face joia viitoare si nici nu isi aduc aminte ce au facut toamna trecuta. In schimb, oamenii pot face toate aceste lucruri. Putem sa ne aducem aminte tot felul de lucruri si putem sa ne facem planuri de viitor. Aceasta capacitate ne ofera sansa de a invata si de a face planuri, chestiuni ce ne deosebesc de alte specii. Insa, tocmai aceasta abilitate, care ne face destepti si capabili, ne poate aduce in situatia in care sa ajungem sa ne traim o mare parte a vietii intr-o stare constanta de ingrijorare, regret sau depresie. In realitate, peste 50% din viata noastra se scurge in timp ce ne gandim la non-prezent”.

Wow! 50% din timpul nostru nu suntem prezenti in propria viata! Gandurile noastre zboara fie in trecut, fie in viitor! Ouch!

Asta este o constatare cat se poate de trista si nu doar pentru zona relatiilor, ci si pentru viata noastra in general!

Cum poti avea o relatie in prezent cu o persoana care in jumatate din timpul ei se gandeste la trecut si viitor? Unde esti tu in toata aceasta ecuatie? Sa fim seriosi, persoana aia mai si doarme si se duce si la munca… deci iata ca in viata noastra exista si momente cand partenerul/a nu sunt prezenti. Eu le spun momente neutre – momentele alea cand nu te gandesti daca esti fericit sau nu, ci doar iti faci treaba.

Este cumplit sa traiesti cu o persoana in viata careia trecutul este cat se poate de prezent! Este un cosmar! Pur si simplu ai senzatia ca locul tau nu e acolo… Si, in multe cazuri, nici nu e! Iar asta o simt si cei care sunt singuri cu propriul trecut! Simt ca nu au loc in propria viata!

Asta este si motivul pentru care invatatii spun mereu – daca vrei sa fii fericiti, rezolva-ti trecutul!

Este cel mai important sfat de urmat daca vrei sa ajungi sa te bucuri de viata. Traumele, temerile, angoasele etc… fix de acolo vin – din trecut!

Concluzia 2 – un trecut tulbure inseamna un prezent tulbure…

Confruntarea cu traumele din trecut este dificila… doare tare de cele mai multe ori, este chinuitoare… insa cine a zis ca e usor sa-ti rezolvi problemele? Nici macar atunci cand au aparut nu a fost usor :)

Bine, bine… dar cum ne dam seama ca avem probleme? – vor intreba unii.

Pur si simplu simti! Simti ca ceva in viata ta este in neregula! Am avut acest impas si … dupa lungi cautari, dupa lungi incercari de a afla raspunsuri, am cerut ajutorul unei persoane specializate.

Doar asa am putut vedea care e problema. Din interior pur si simplu nu imi dadeam seama.

Un lucru este cert – atunci cand reusesti sa-ti potolesti trecutul, cand reusesti sa-l asezi frumos pe compartimente, curat si constientizat… te poti bucura in voie de prezent.

Si nu, nu sunt vorbe mari, ci pura realitate!

Nicio pastila din lume nu iti poate rezolva problemele din trecut! Niciuna! Pastilele nu fac altceva decat sa coafeze suferinta, insa trauma este tot acolo si asteapta o noua ocazie de a iesi la suprafata.

Si iese! Mereu iese! Este doar o chestiune de timp…

De aceea se spune ca oamenii fericiti traiesc in prezent.

Ceea ce nu se spune este faptul ca oamenii fericiti au trecutul rezolvat… asumat, asezat si constientizat.

Nu ai cum sa atingi fericirea, nu ai cum sa te bucuri de prezent, cata vreme furtunile din trecut te bantuie tot timpul.

Este imposibil!

Tinuta din poza: Men’s Cave – Haina barbatului

Link-uri sponsorizate

Comments