Ofera-i celuilalt ceea ce vrei tu sa primesti

eucave1
Link-uri sponsorizate

“Ofera-i celuilalt ceea ce vrei tu sa primesti” inseamna intelegerea jocului, inseamna intelegerea ideii de relatie. Vorba asta este ca o adevarata cheie a relatiilor de succes.

Pentru cei mai multi oameni, chiar si pentru mine, scopul unei relatii este iubirea!

Cu toate astea, pentru a atinge iubirea ai nevoie de foarte multe lucruri.
Din capul locului trebuie sa luam in calcul faptul ca suntem diferiti. Chiar daca militam pentru egalitate, intre noi – barbati si femei – exista diferente structurale evidente.

Atat la nivel hormonal – asa cum subliniaza John Gray in ultimul sau webminar – cat si la nivelul nevoilor.

Da … si barbatii si femeile au nevoi similare! Diferenta este ca nu le prioritizam la fel.

Spre exemplu, asa cum am mai scris, pentru barbati sexul reprezinta nevoia principala, in timp ce femeile au nevoia de siguranta pe primul loc.

Pornind doar de la aceste doua nevoi principale, se poate spune ca este imposibil sa traim impreuna. Si totusi, este cat se poate de posibil, mai ales daca ne intelegem unii pe ceilalti si daca ne dam seama cum functionam.

Asa cum spune si John Gray – “faptul ca vorbim aceeasi limba nu inseamna ca si gandim la fel”.

Drept urmare, daca vrem sa avem relatii de succes, relatii functionale, daca vrem sa avem armonie in casa si nu numai… este nevoie sa cunoastem diferentele dintre noi. Altfel cum am putea sa ajungem la un numitor comun?

Iubirea nu este suficienta… mai ales cand doar avem senzatia ca iubim! Si, din pacate, daca analizam modurile de relationare in cuplu ale barbatilor si femeilor, senzatia aia se intalneste in foarte multe cazuri.

Iubirea inseamna in primul rand empatie, compasiune, respect, prietenie, apreciere, motivare etc…

Dupa cum vedeti, in ceea ce am enumerat mai sus nu intra emotii distructive, nu intra ceva negativ.

Si totusi, va veti intreba, de ce exista atata negativitate in relatiile noastre?

Raspunsul este simplu – tocmai pentru ca nu ne cunoastem – nici pe noi, nici pe celalalt!

O femeie care nu stie cum functioneaza barbatul si mai ales de ce face anumite lucruri, nu va putea sa transmita mesaje catre un barbat. Ea va astepta ca acel barbat sa-i indeplineasca nevoile crezand ca el stie din nastere cum sa faca asta. Fals! Nu stie!

De partea cealalta, un barbat care nu stie cum functioneaza femeia si de ce face ea anumite lucruri, nu va putea sa-i indeplineasca nevoile si nici sa comunice cu ea in mod eficient. Insa, el va astepta ca ea sa-i indeplineasca nevoile crezand ca si ea stie din nastere cum sa faca asta. Fals! Nu stie!

Si uite asa ajungem la blocaje, la neintelegeri ale relatiilor, la tensiuni, scandaluri, nervi, ura, despartiri.

O alta chestiune interesanta spusa de Gray este asta  – “daca vrem sa avem o viata fericita si implinita, trebuie sa fim in primul rand fericiti acasa”!

Linistea de acasa – o alta cheie a relatiilor functionale si fericite.

Dar oare cati oameni se gandesc la linistea de acasa? Daca ma uit in jur, as tinde sa spun ca putini, foarte putini.

Cei mai multi oameni isi varsa nervii de la munca in capul partenerului de acasa. Iar ala ce face? Raspunde cu aceeasi moneda! Credeti ca el/ea nu e stresat/a?

Rezultatul? Tensiuni care in mod normal nu ar trebui sa aiba legatura cu cei doi!

Si atunci ajungem la unul dintre scopurile relatiilor, punctat excelent de John Gray – “scopul relatiilor este acela de a ne alina unii pe ceilalti”.

Da, stresul de la munca dispare cu liniste acasa! Iar linistea de acasa se construieste, la fel care relatia, in doi!

Stresul dispare cu afectiune, cu bunatate, cu caldura, cu intelegere, cu apreciere, cu motivare, cu respect, cu prietenie, cu iubire – toate in doi!

Stresul nu are cum sa dispara cu stres!

Iar daca vii acasa stresat/a si dublezi nivelul de stres prin propriul comportament, te mai miri ca ajungi sa te retragi, sa refuzi comunicarea, sa te incarci cu energii negative… sa iesi practic din relatie?

Stiu, e usor sa dai vina pe celalalt, dar nu cumva fiecare participa la aceste dezertari prin necunoasterea diferentelor evidente dintre barbati si femei?

Atunci cand oamenii devin furiosi… iubirea lor moare!

Fiecare cearta scade nivelul de incredere in cuplu! Interesant nu?

Si cand te gandesti ca pentru cei mai multi cearta inseamna putere…

Da, puterea de a ramane singur/a :)

Revenind la relatiile fericite, ele se construiesc prin feed-back, prin apreciere si motivare.

Si barbatii si femeile reactioneaza pozitiv la apreciere si motivare, asa cum si barbatii si femeile se descarca precum niste baterii la reprosuri repetate.

Iar oamenii descarcati sunt lipsiti de vlaga, resemnati, nervosi… fara chef.

Drept urmare, ma reintorc la titlu si spun asa: daca vrei sa ai parte de fericire in cuplu – Ofera-i celuilalt ceea ce vrei tu sa primesti!

Crezi ca poti?

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments